Visszahívja miniszterét a kabinetből az ukrán kormánykoalíció egyik pártja

2016. január 23., 12:53

Az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt úgy döntött, hogy visszahívja miniszterét az ukrán kormányból – jelentette be a párt pénteken Facebook-oldalán.

A közlemény szerint az Önsegítés frakciója azt javasolja a többi kormánypártnak, hogy készítsenek új koalíciós megállapodást, és alakítsanak a jelenleginél hatékonyabb kabinetet. „Nem kívánjuk a jelenlegi kormányban való részvételünkkel legalizálni annak további létezését” – szögezte le a párt.

Az Önsegítésnek egy minisztere van, Olekszij Pavlenko, aki az agrárpolitikai és élelmiszeripari tárcát vezeti.

Az Oleh Ljasko vezette Radikális Párt ellenzékbe vonulása óta az ukrán kormánykoalíciót négy párt alkotja: az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja, amely 143 képviselővel rendelkezik a 450 fős parlamentben, az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front 81 képviselővel, az Önsegítés 26-tal és Julija Timosenko Haza pártja 19 frakciótaggal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Önsegítés kilépne a kormánykoalícióból még megmarad a kormány többsége.

A kormány átalakításának kérdése már hónapok óta napirenden van Ukrajnában, Jacenyuk népszerűsége pedig olyan mélypontra jutott, hogy pártja nem indult a tavaly őszi helyhatósági választásokon.

Január közepén Porosenko elnök kijelentette: kádercserékre van szükség a kormányban ahhoz, hogy a koalíció egyben maradjon. A múlt héten Volodimir Hrojszman házelnök megerősítette, hogy folynak konzultációk a koalíción belül a kabinet átalakításáról. Jacenyuk szintén beszélt arról, hogy néhány minisztert hamarosan lecserélnek.

Magának a miniszterelnöknek a menesztését azonban eddig az államfő, valamint Jurij Lucenko, a Porosenko mögötti tömörülés frakcióvezetője is több ízben cáfolta. A múlt év végén azonban bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Jacenyuk-kormány ellen egy elnökpárti képviselő, az, aki decemberben lerángatta a miniszterelnököt a szónoki emelvényről a parlament plenáris ülésén, s ezzel verekedést robbantott ki az elnök és a kormányfő pártjainak tagjai között. A képviselőt egyébként emiatt kizárták frakciójából. Az incidens ugyanakkor mutatja, hogy a kormánykoalíción belül megosztottság alakult ki abban a kérdésben, menesszék-e a miniszterelnököt kormányostul, vagy csupán néhány, rosszul teljesítő tárcavezetőtől váljanak meg.   

Julija Timosenko a maga részéről tavaly még azt mondta, hogy pártja nem lép ki a kormánykoalícióból, amíg az ország háborús helyzetben van. Ezzel az Oroszország által támogatott szakadárok és az ukrán fegyveres erők között az ország keleti részén zajló konfliktusra utalt.

(MTI/Kárpátalja)