Szabadlábra helyezték az egyik „drahobráti” fegyverest

2016. január 23., 13:04

A kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság pénteken este a Népi Front és a Batykivscsina pártok parlamenti képviselőinek kezességvállalása mellett szabadlábra helyezte a drahobráti Hata Mahnata szállóban a helybéliek és a Jobboldali Szektor (PSZ) öt fegyverese között január 10-én bekövetkezett incidens egyik gyanúsítottját – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A bíróság indoklása szerint figyelembe vették, hogy Anton Okorokovnak, a PSZ Önkéntes Ukrán Hadteste tagjának várandós a felesége, valamint azt a körülményt is mérlegelték, hogy az ügyészség nem tárt eléjük arra vonatkozó bizonyítékot, miszerint a gyanúsított lőfegyvert használt volna az eset során.

A bíróság ugyanakkor egy másik gyanúsított esetében 55 ezer hrivnya óvadékot állapított meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint január 10-én öt ittas személy terepszínű egyenruhában behatolt a Hata Mahnata szállóba a Drahobrát üdülőhelyen, ahol verekedést provokáltak, melynek során lövések is eldördültek. Az öt férfit végül a szálló munkatársai és a helyi lakosok fegyverezték le. Később a Jobboldali Szektor Önkéntes Ukrán Hadtestének vezetése is megerősítette, hogy őrizetbe vették fegyvereseiket. A PSZ egyik illetékese szerint a konfliktus a kárpátaljai üdülőben a „háztartási szeparatizmus talaján” keletkezhetett. Az eset kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélte és a PSZ provokációjának nevezte az incidenst. Korábban az ungvári bíróság első fokon úgy határozott, hogy a PSZ öt fegyverese őrizetben marad március 8-ig.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)