Megkezdi ukrajnai működését az ENSZ helyzetfelmérő missziója

2016. január 23., 12:32

A világszervezet küldötteinek célja növelni az ENSZ szerepét a Donyec-medencei rendezésben – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A misszió tevékenysége mindenekelőtt az aknamentesítésre és a Donyec-medencei helyzet rendezésének humanitárius kérdéseire összpontosul majd. 

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a küldöttséget az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP), az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának (UNICEF),  és az ENSZ Aknamentesítési Szolgálatának (UNMAS) képviselői alkotják. A küldöttség két hétig tartózkodik majd Ukrajnában.

Volodimir Jeljcsenko, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője rámutatott, hogy az aknák, a lőszer- és haditechnikai maradványok súlyos sérüléseket, nemegyszer halálesteket okoznak a civil lakosság körében. Szavai szerint a világszervezet kész jelentős forrásokkal támogatni az aknamentesítési műveleteket. 

Az UNIAN emlékeztet, hogy korábban Jeljcsenko hívta meg Ukrajnába az ENSZ-missziót a Donyec-medencei helyzet tanulmányozására egy esetleges békefenntartó misszió telepítésének lehetősége szempontjából.

(unian.ua/Kárpátalja)