Alkotmányos az igazságügyi alkotmányreform tervezete

2016. január 22., 18:19

Az Alkotmánybíróság (KSZ) ezt kimondó határozatát Jurij Baulin, a testület elnöke hirdette ki pénteken – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A Legfelsőbb Tanács még 2015. december 22-én továbbította a KSZ-hez normakontrollra az államfő által a parlamentnek sürgősséggel benyújtott tervezetet. A taláros testületnek arról kellett véleményt mondania, hogy a dokumentum megfelel-e az Alaptörvény 157. és 158. paragrafusainak.

A 157. paragrafus értelmében az Alkotmány nem módosítható, amennyiben a módosítás emberi és állampolgári jogok eltörlését vagy korlátozását irányozza elő, vagy ha Ukrajna függetlenségének megszüntetésére, területi egysége megbontására irányul. Ezen kívül az Alaptörvényt hadiállapot vagy rendkívüli állapot idején sem lehet módosítani.

A 158. paragrafus szerint a Legfelsőbb Tanács által korábban már tárgyalt, de el nem fogadott alkotmánymódosító indítvány legkorábban egy évvel az elutasítására vonatkozó döntést követően nyújtható be ismét a parlamentben.

Az Alkotmánybíróság mostani döntését követően a törvényhozásban 226 szavazatra lesz szükség az alkotmánymódosítás elfogadásához első olvasatban. A második olvasatban történő megerősítéshez viszont már 300 szavazat kell a következő ülésszakon.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a törvénytervezet előirányozza egyebek mellett, hogy a bírák megválasztásának joga a parlamenttől a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz kerülne át. Függetlenségük biztosítása érdekében eltörölnék az első, 5 évre szóló kinevezés gyakorlatát, azaz mindjárt időkorlát nélkül neveznék ki a bírákat. A jövőben csupán az alkotmánybírák esetében maradna meg a 9 év hivatali idő.

A törvénytervezet bevezetné a bírák „funkcionális immunitását” a jelenleg hatályos abszolút immunitás helyett. Ezek szerint a bírókat nem lehetne felelősségre vonni ítéleteik és állásfoglalásaik miatt, az általuk elkövetett bűncselekményekért és adminisztratív jogsértésekért viszont eljárást indíthatnának ellenük.

Az igazságügyi alkotmányreform tervezetét október 30-án hagyta jóvá az Alkotmányozó Bizottság. A tervezetben figyelembe vették a Velencei Bizottság ajánlásait és a reform társadalmi vitája során megfogalmazódott észrevételeket.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)