Ukrán nagykövet: a Lengyelországban tartózkodó ukránok nem menekültek

2016. január 21., 09:21

A Lengyelországban tartózkodó ukránok nem menekültek, hanem gazdasági migránsok – jelentette ki szerdán Andrij Descsicja varsói ukrán nagykövet, a lengyel kormányfőnek az előző napi európai parlamenti vitában tett kijelentésére reagálva.

Beata Szydlo kedden az Európai Parlamentben a lengyel jogállamiságról rendezett vitán szólalt fel. A több mint kétórás ülés során elutasította, hogy az októberi lengyel választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság párt (PiS) intézkedései sértenék a jogállamiság elveit. Az egyik képviselőnek az uniós menekültkvótákra vonatkozó kérdésére válaszolva, Szydlo megemlítette: Lengyelország az utóbbi években mintegy 1 millió ukrajnai menekültet fogadott be, „akiken senki sem akart segíteni”.

A lengyel sajtó értesülése szerint Descsicja – aki 2014 nyaráig az ukrán diplomácia élén állt – az Ukrinform ukrán hírügynökségnek nyilatkozva szerdán elmondta: a lengyel kormányfő Ukrajnából érkezett menekültekről beszélt, mindazonáltal „Lengyelországban nincsenek ukrajnai menekültek”. A nagykövet szerint olyan emberekről van szó, akik „törvényesen érkeznek és tartózkodnak Lengyelországban”, ott tanulnak és dolgoznak, „adót is fizetnek, bizonyos mértékben hozzájárulva a lengyel gazdaság fejlődéséhez”.

Descsicja hivatalos adatokra utalt, melyek szerint tavaly félmillió ukrán kapott lengyelországi vízumot, 65 ezren pedig tartózkodási engedélyt. Mint elmondta, az utóbbi két évben 4 ezren kértek menekültstátuszt, de csak ketten kapták ezt meg. A diplomata ezt úgy értelmezte, hogy a lengyel hatóságok nem tartják veszélyeztetettnek az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetről, illetve az oroszbarát szeparatisták által megszállt Donyec-medencéből menekülők életét, mivel „ők Ukrajna más, biztonságos részeiben is tartózkodhatnak”.

A diplomata ugyanakkor elismerte: az előző években kiadott vízumokat, valamint a határ menti forgalmat is beszámítva egy éven belül közel 1 millió ukrán tartózkodhatott Lengyelországban.

(MTI/Kárpátalja)