Jacenyuk összehívta a pénzügyi tanácsot a hrivnya árfolyamának zuhanása miatt

2016. január 20., 17:46

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a testület összehívása kapcsán közölte: a kormánynak sürgősen stabilizálnia kell az ország gazdaságát – jelentette a Korreszpondent hetilap internetes változata.

„Kezdeményezem a pénzügyi gazdasági stabilitási tanács ülésének összehívását, amelyen meg kell vitatnunk néhány kérdést. Mindenekelőtt a valutaárfolyam stabilitását. Nem engedem meg, hogy ugyanaz történjen, mint tavaly, amikor meg kellett szakítanunk a kormány ülését, hogy operatív döntéseket hozzunk a valutaárfolyam stabilizálása végett” – közölte Jacenyuk.

A tanácskozásra a kormányfő meghívta a pénzügyminisztert, a nemzeti bank elnökét és a teljes gazdasági kormányzatot. Jacenyuk szerint a megbeszélésen konkrét lépéseket kell kidolgozni az ország gazdaságának stabilizálására és ezekről tájékoztatni kell az elnököt.

Korábban közölték, hogy Ukrajnában jelentősen megugrott a dollárárfolyam. Egy amerikai dollárért a bankokban 26,5 hrivnyát, a valutaváltóknál több mint 27 hrivnyát kértek el ma.

A nemzeti banknál néhány napja még az ünnepi időszakkal, pontosabban a valuta iránti kereslet és a kínálat közötti eltéréssel magyarázták a valutaárfolyam gyengülését, miután januárban világszerte több az ünnepnap, melyek az egyes országokban nem esnek egybe.

A Korreszpondent emlékeztet arra is, hogy Valerija Hontareva ukrán jegybankelnök korábban figyelmeztetett azokra a kockázatokra, amelyek megakadályozhatják, hogy tartható legyen a pénzügyminisztérium által az idei költségvetés alapjául vett 24,1 hrivnya/dollár árfolyam.

(korrespondent.net/Kárpátalja)