Újabb terrortámadás: Külföldieket gyilkoltak meg Burkina Fasoban

2016. január 16., 17:18

Eddig legalább 23 életet követelt a burkina fasoi luxushotelben elkövetett péntek esti iszlámista terrortámadás. Az áldozatok 18 különböző ország állampolgárai.

Al-Kaida  harcosok támadták meg a Nyugat-Afrikai Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban található Splendid luxushotelt, valamint a környező kávézókat és hoteleket. A merényletben négy támadó – akik közül kettő nő volt – életét vesztette. A hotelban tartózkodó 150 túszt sikeresen kiszabadították a helyszínre érkező helyi és francia biztonsági erők, miután sikeresen megostromolták a terroristák által elfoglalt hotel épületét.

A francia konzul, Gilles Thibault sajtótájékoztatójában a 23 áldozat helyett 27-ről beszélt, valamint tagadta, hogy voltak az elkövetők között nők is.

Szemtanúk beszámolói szerint a fegyveresek a luxushotelt és a nem messze lévő Capuccion cafet támadták meg péntek este. A terroristák több olyan helyen is robbantottak, amelyek népszerűek voltak a külföldi turisták körében.  A túlélők elmondása szerint az elkövetők a robbantások és lövöldözések után egyenként ellenőrizték a holttesteket, bizonyosságot keresve arra, hogy tényleg halottak-e.

Simon Compaore belügyminiszter tájékoztatójában elmondta, hogy a kávézó teraszán 10 holtestet talált a rendőrség, további 33 túsz pedig megsérült.

Egy meg nem nevezett biztonsági forrás az afrikai AFP hírügynökségnek arról számolt be, hogy a kávézóban 22 ember veszítette életét, Robert Sangare kórházfőnök viszont 20 halottról beszélt.

(bbc/rsz)