Őrizetbe vette az SZBU a tavaly júliusi munkácsi lövöldözés egyik résztvevőjét

2016. január 13., 17:56

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Legfőbb Ügyészség megbízásából őrizetbe vette a 2015. július 11-i munkácsi események egyik résztvevőjét – jelentette január 13-án az UNIAN hírügynökség az SZBU sajtóközpontjának beszámolója alapján.

Elfogására Cserkassziban került sor január 12-én. Az elfogott személy körözés alatt állt, miután rejtőzködött a bírósági szakasz előtti vizsgálatot végző hatóságok elől – derül ki a közleményből. Az illető alaposan gyanúsítható a Büntetőtörvénykönyv 255. paragrafusának 1. részében (bűnszervezet létrehozása súlyos, illetve különösen súlyos bűncselekmények elkövetésére, illetve az abban való részvétel), és a 258. paragrafus 2. részében (bűnszövetkezetben elkövetett emberéletet veszélyeztető fegyverhasználat) foglalt bűncselekmények elkövetésével – teszi hozzá a mukachevo.net.

Tavaly július 11-én Munkácson azután következett be a véres konfliktus, hogy kéttucatnyi fegyveres Pravij Szektor (Jobboldali Szektor) feliratú terepszínű egyenruhában, s azonos tartalmú matricákkal a járműveiken, felkereste Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő irodáját. A találkozó tűzharcba torkollott. Sajtóhírek szerint 14-en megsebesültek a lövöldözésben, és halottjai is voltak az esetnek. A PSZ fegyveresei ezután bevették magukat a város környéki hegyek közé. Az ügyben jelenleg is tart a nyomozás.

Szeptember 18-án a történtek miatt létrehozott eseti vizsgálóbizottság benyújtotta jelentését a Legfelsőbb Tanácsnak. A jelentésből kitűnt, hogy a konfliktust jelentős mértékben a Belügyminisztérium és az SZBU megyei szervezeteinek vezetői provokálták ki – emlékeztet az UNIAN.

(unian.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)