A világon egyedülálló képzés Debrecenben

2016. január 4., 18:47

A pilótáknak hiba nélkül kell cselekedniük, hogy vészhelyzet esetén ne történjen baj. Ehhez megfelelő tudásra és rutinra van szükség. A létesítmény a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést és a repülőszemélyzet állapotával kapcsolatos speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatásokat.

Repülés-élettani kutató- és pilótaképző központot adtak át Debrecenben. A létesítmény a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést és a repülőszemélyzet állapotával kapcsolatos speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatásokat. A legkorszerűbb szimulátoros pilótaképzés mellett fontos teret kapnak a repülés-egészségügyi vizsgálatok, mint például az oxigénhiányos környezetben végzett munka meg a gyógyszereknek a pilóták teljesítőképességére gyakorolt hatása.

Bár a centrum elsődleges feladata a szakemberképzés, a kutatás is kiemelt cél lesz, mondta Czirják György az üzemeltető ügyvezetője. Hozzátette: minden olyan infrastruktúra biztosítva van, amely a pilóták és a hajózó személyzet, a mérnökök képzését szolgálhatja.

Az oktatást két világszínvonalú repülőgép-szimulátor – az Airbus A320-as és egy Boeing-737-es – segíti. Az angol nyelven folyó, ingyenes képzésre bárki jelentkezhet, aki az orvosi és egyéb feltételeknek megfelel, közölte Czirják György.

Győri Gyula, a tudományos és kutatóközpont létrehozásának megálmodója elmondta: a szimulátorok minden mozgást, minden egyes rezdülést, vihart, fel- és leszállást ugyanúgy tudnak bemutatni, mint az eredeti gép.

(hirado.hu/VV)