Rádió: nincsenek ukrán dalok – nincs működési engedély?

2016. január 4., 16:12

Bevonnák a licencét (működési engedélyét) azoknak a rádióadóknak, amelyek nem sugároznak ukrán dalokat – az UNIAN hírügynökség szerint ezt Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter írta bejegyzésében a Twitteren.

„Ukrajnában léteznek állítólagos honi FM-adók, amelyek egyáltalán nem sugároznak ukrán nyelvű dalokat. Ha ekkora a profanizálás, akkor módosítani kell a törvényt és el kell venni a licencüket. Mégpedig haladéktalanul” – írta a tárcavezető.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a miniszter egyetlen rádióadót sem nevezett meg azok közül, amelyeket érintene az általa sürgetett intézkedés.

Az UNIAN ugyanakkor emlékeztet, hogy Kirilenko még 2015 márciusában kezdeményezte, hogy az „ukrán termék” kvótáját az éterben emeljék 75 százalékra a teljes műsorszolgáltatáson belül. Ezen kívül a miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrán szerzők és előadók dalainak olyan időpontban kell elhangozniuk, amikor a legtöbb hallgatóhoz juthatnak el, azaz fő műsoridőben és nem csupán késő éjszaka. Szavai szerint az új kvótákra való átállásnak fokozatosan, több szakaszban kellett volna végbemennie.

A tájékoztatás értelmében a miniszter akkor egyúttal indítványozta a jelenleg hatályos kvóták betartásának ellenőrzését is a legnagyobb rádióadóknál, arról azonban nem szól a híradás, hogy mi lett a kezdeményezés sorsa.

(unian.ua/Kárpátalja)