A parlament felhatalmazta a nemzeti rendőrséget a fegyver- és robbanószer-vásárlás szabályozására

2015. december 23., 20:21

A Legfelsőbb Tanács szerdai ülésén módosított több jogszabályt A nemzeti rendőrségről törvény korábbi elfogadásával összefüggésben – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A dokumentum rögzíti egyebek mellett, hogy a belügyminisztériumi szervek hatásköreinek törvényi szabályozásáig a nemzeti rendőrség szervei jogosultak a jogszabályoknak megfelelően kiadni és visszavonni a fegyverek, védelmi eszközök, lőszerek, robbanóanyagok stb. vásárlására, viselésére, szállítására és használatára vonatkozó engedélyeket. Ugyancsak a nemzeti rendőrség hatáskörébe kerül át minden olyan belügyminisztériumi engedélyeztetési eljárás, ami a spciális engedélyhez kötött eszközökkel és tevékenységekkel (például fegyverek javítása), illetve intézményekkel (például nem katonai lőterek működésének engedélyeztetése) áll összefüggésben.

A Belügyminisztérium alegységei által A nemzeti rendőrségről törvény hatályba lépését megelőzően megindított operatív-nyomozati ügyeket a jogszabályilag megállapított rend szerint létrehozott felszámolási bizottságok átadják a nemzeti rendőrség hatáskörileg illetékes operatív egységeinek.

A belügyi szervek volt legénységi és tiszti állományú tagjait, akiket egészségi állapotuk, életkoruk, létszámcsökkentés miatt bocsátottak el a szolgálatból, illetve családtagjaikat továbbra is megilleti az orvosi ellátás a Belügyminisztérium egészségügyi intézményeiben A nemzeti rendőrségről törvényben előírtaknak megfelelően – írja az UNIAN.

Az eddig a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó és a milícia számára állami megrendelés alapján szakembereket képző felsőoktatási intézmények folytatják tevékenységüket, de immár a nemzeti rendőrség javára.

(unian.ua/Kárpátalja)