Mezővári látogatás Vásárhelyen

2015. december 21., 19:12

Almási István polgármester és Hegedűs Zoltán alpolgármester fogadta vasárnap délután a vásárhelyi polgármesteri hivatalban Salamon Elemért, Mezővári polgármesterét és Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyház püspökét.

Hódmezővásárhely önkormányzata gyűjtést indított, hogy az Ukrajna területén fekvő, magyarlakta Mezőváriban új óvoda épüljön. A jelenlegi óvoda ugyanis nem felel meg a mai kor követelményeinek. Az 1980-ban épített intézmény nagyon rossz állapotban van, már a fűtést sem tudják megoldani.

A kezdeményezésre eddig 56 millió forintot adtak össze magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok. „A vásárhelyi városvezetés az idén 4 millió forinttal már segített nekünk. Az összegből nyílászárókat cseréltünk az óvodában, mert folyamatosan befújt a szél az ablakokon” – nyilatkozta Salamon Elemér, aki ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik támogatják a nemes célt.

Az új óvoda helyét már kijelölték. Zán Fábián Sándor ismertette, a község központjában, az iskola és a mostani óvoda közötti területen építik fel az új intézményt. Egyházi kézbe kerül majd, a fenntartó a település önkormányzata lesz.

Az új óvoda megépítéséhez körülbelül 150 millió forintra lenne szükség. Almási István ezért minden vásárhelyit arra buzdít, hogy aki teheti, adományozzon a mintegy 100-120 mezővári óvodás megsegítésére.

„Egyetlen magyar város sem vállalt ekkora beruházást Kárpátalja támogatására” – emelte ki Hegedűs Zoltán. A munkálatok a tervek szerint jövőre megkezdődhetnek.

(promenad.hu/VV)