A hit élteti a gyermekmentést a nagydobronyi otthonban

2015. december 20., 17:07

Ukrán állami segítség nélkül, magyarországi és más nyugati országokból érkező támogatásából tartja fenn magát Kárpátalján a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon, ahol 68, részben fogyatékkal élő lányt nevelnek. Az intézmény megpróbál megállni a saját lábán, ezért pékséget működtetnek, valamint állatokat tartanak és növénytermesztéssel is foglalkoznak.

„Egy hrivnya támogatást sem kapunk az ukrán államtól, sőt négyszeres díjat kell fizetnünk az áramért” – panaszolta Katkó László, a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon igazgatója. A gyermekotthonba összesen tizenkilenc tonna liszt­adományt juttatott el december 16-án Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök feleségének delegációja.

Katkó László elmondta, hogy a szállítmány engedélyeztetésével meggyűlt a bajuk az ukrajnai bürokrácia miatt. „Ahhoz, hogy egy kamionnyi árut áthozzunk a határon, több hónapos ügyintézésre van szükség. Csak arra tudok gondolni, hogy a most ideérkezett lisztadományból naponta akár 1200 gyermek is kaphat kenyeret – fogalmazott a gyermekotthon vezetője.

– Több mint 15 fogyatékkal élő gyermekünk van, az ő rokkantsági nyugdíjuk 948 és 1400 hrivnya (11 500 és 17 000 forint) között van, miközben csak a havi pelenkaköltségük meghaladja ezt az összeget. Mi azonban felfelé nézünk.” Az igazgató kitért arra is, hogy az otthont nyugati támogatásokból tartják fent.

A gyermekotthont hollandok építették, akik vállalták, hogy öt évig fenntartják az intézményt, s majd fokozatosan építik le a támogatást.

„Jellemző, hogy a fizetésekre szinte senki nem akar pénzt adni, pedig mi nem tudjuk kitermelni a bérünket. A magyar állam azonban mellettünk áll, és a segítség kéthavi fűtésre, valamint bérköltségre elegendő. Ezenkívül kapunk támogatást többek között magyar, amerikai és német egyházi és civilszervezetektől is. A tengerentúlról a gyermekek egészségügyi ellátásához érkezik segítség, így saját fogorvosi rendelőnk is van” – sorolta, hozzátéve: szűkös a költségvetésük, de mindig jut arra, amire kell.

„A gyermekeink még soha nem fáztak, nem éheztek, ruhátlanul nem jártak. A munkatársaink pedig anyjuk helyett anyjuk tudnak lenni, a krisztusi szeretet alapján tevékenykednek. Talán ennek is az eredménye, hogy eddig már 23 lányunk ment férjhez és 24 unokánk van” – mondta az igazgató, aki azt is büszkeséggel említette, hogy igyekeznek önfenntartók lenni.

„Pékséget működtetünk, ami havi szinten 5-6000 ezer hrivnya (60-72 000 forint) hasznot hoz. A hollandok szerint ezért nem érdemes fenntartani, nekem viszont az a profit, hogy a gyermekeink megtanulják, miként kell kenyeret készíteni” – hangsúlyozta.

A gyermekotthon egy tejet is termelő gazdaságot is fenntart, a tejterméket eladják. Egy év alatt harminc sertést, hét bikaborjút és háromszáz csirkét vágtak. Fél tonna őrölt paprikát termelnek és saját mézük is van.

(magyaridok.hu/VV)