Külhoni Magyarságért Díjat kapott a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány

2015. augusztus 26., 11:54 , 763. szám

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Külhoni Magyarságért Díjjal tüntette ki a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítványt, valamint az Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttest. A díjakat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át az Országházban.

A kormányfőhelyettes az augusztus 18-i díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott, hogy Szent István országépítő munkája akkor vihető tovább, ha mindenki kis Szent Istvánként tevékenykedik saját őrhelyén. A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a magyar nemzet megmaradása a nyelvi, kulturális és történelmi azonosságtudat megőrzésén, valamint az ehhez szükséges közjogi keretek biztosításán múlik.

Példaként említette, hogy Szent István a keresztény állam létrehozásával közjogi egységbe foglalta a magyar nemzetet, így a törzsek Magyarországából létrehozta az apostoli Magyar Királyságot. „Innentől kezdve ez az acélabroncs tartotta meg a kulturális értelemben vett nemzetet” – fogalmazott, hozzátéve, a kulturális és a politikai nemzet fogalmai azóta is szétválaszthatatlanok.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az államnak mindezek miatt szimbolikusan is el kell ismernie azokat, akik munkájukkal segítik a magyarság azonosságtudatának megőrzését.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek eredményeként egyre több magyar születhet. A kabinetnek ösztönöznie kell azt is, hogy a Kárpát-medencében és a szórványban minél több fiatal válasszon magyar anyanyelvű iskolát – tette hozzá, majd példaként említette a külhoni magyar szakképzés megerősítésének szándékát.

Összesen tíz Külhoni Magyarságért Díjat adtak át, amelyet a miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

Idén Miholcsa József erdélyi szobrász, a Segesvári Gaudeamus Alapítvány, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a felvidéki Dunaág Néptáncműhely, valamint a KOR-ZÁR verséneklő műhely, a vajdasági Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes, a Hollandiában élő Tóth Miklós István református lelkész, a Kanadában működő Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola, valamint a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapitvány vehette át a díjakat.

Az Országházban elhangzott méltatás szerint a„Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány 2012 februárjában jött létre az árutermelő magyar családi gazdaságok sokirányú fejlesztésére és támogatására. Elősegíti új termesztési technológiák meghonosítását, megújuló alternatív energiaforrások felhasználásának elterjesztését a fenntartható fejlődés, az egészséges élelmiszer előállításának, a gazdák anyagi megerősödésének érdekében. A prosperáló családi gazdaságok hálózata erős kapocs a szülőföldhöz és fékezi az elvándorlást – mutatnak rá az alapítvány méltatói.

Őrhidi László nagydobronyi gazdálkodó, a„Pro agricultura Carpathica” elnöke az elismerés kapcsán lapunknak úgy fogalmazott, az Alapítvány szellemiségét az a bethleni idézet fejezi ki leginkább, mely szerint „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.”

Az 1989-ben alakult, Szabó Tibor vezette Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes célja a néphagyományok újjáélesztése, ápolása. A Ritmus 1997-ben megkapta a kiváló népi együttes címet.

(MTI/ntk)