Veszélybe kerülhetnek a kárpátaljai magyar iskolák

2015. május 7., 10:17

A 2015–25-ös időszakra szóló ukrán oktatási koncepció szerint azok az általános iskolák, amelyekben kevesebb mint 100, illetve azok a középiskolák, amelyekben kevesebb mint 200 diák tanul, a jövőben megszűnhetnek. A jelenlegi tanulói létszámok tükrében a tervezet több kárpátaljai magyar iskola létét is veszélyeztetné.

Többek között a haranglábi, a hetyeni, a papi, a borzsovai és a csetfalvai magyar iskola is azon beregszászi járási intézmények közé tartozik, amelyeket a megszűnés veszélye fenyegethet a következő tíz évre szóló ukrán oktatási koncepció szerint. A Bátyúban működő középiskola a térség egyik meghatározó intézménye. Több környező településről is oda hordják a szülők gyermekeiket. Baraté Béla igazgató elmondta: őket is hátrányosan érintené a minimum tanulói létszám bevezetése.

Jelenleg az iskolában 190 diák tanul, ha limitálják a gyereklétszámot, akkor nem lesz felső osztály, ami 3-4 tanár távozását jelentené a kevesebb óra miatt. Ez felgyorsítaná a faluból való kivándorlást. A környéken ráadásul nincs magyar középiskola, legközelebb csak Beregszászban, így oda kellene vinni a tanulókat, és kérdéses, hogy gondoskodna-e erről az állam – magyarázta Baraté Béla.

A következő tíz évre szóló ukrán oktatási koncepció szerint több település iskoláját is össze fogják vonni, hogy elérjék a minimális gyereklétszámot. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szerint ugyan még hosszú az út, amíg a koncepcióból törvénytervezet és jogszabály lesz, azonban már most fel kell készülni a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megvédésére.

A kárpátaljai magyaroknak fel kell mérniük, hány veszélyeztetett iskola van. Tettünk javaslatokat, hogy mely lépések szükségesek ahhoz, hogy megőrizzük az intézményeket – mutatott rá Orosz Ildikó. Ilyen lehetne, hogy a kistelepüléseken vonják össze az óvodát az iskolával, létrehozva egy oktatási kulturális központot. A hallgatói létszám így meghaladná azt a határt, amellyel elkerülhető lenne a bezárás. Ezt meg lehetne tenni ott is, ahol nincs önálló magyar óvoda, és az iskola rendelkezne előkészítő osztályokkal – fejtette ki. Fontos lenne az is, hogy magunk döntsünk arról, hol legyenek az oktatási központok, amelyek egy kistérségben kiszolgálnák a gyerekeket. Ha ugyanis nem teszünk semmit, magyar és ukrán iskolákat vonhatnak össze, vegyes oktatási központot létrehozva – húzta alá.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)