Az ungvári iskolában a második idegen nyelv a magyar lesz

2015. február 5., 11:11

Volodimir Csubirko, a kárpátaljai megyei tanács elnöke találkozott Orosz Ildikóval, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőjével.

 A találkozáson egy kísérleti projektet beszéltek meg, miszerint az Ungvári 2. Számú Középiskolában második idegen nyelvként a magyart tanulhatnák a gyerekek.

„Megyénkben sok magyarajkú ember él. Az iskolákban be kell vezetni egy második idegen nyelvet, ezért javasolnánk bevezetni a magyart. Jelenleg a megyéből több mint 2,5 ezer fiatal tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben. Ezért a magyar nyelv tudása a diákoknak csak a hasznára válhat” – mondta Volodimir Csubirko.

Ezzel egyet értett Orosz Ildikó is, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetője. „Ilyen javaslatokat már Huszton és egy ungvári járási faluban is tettek. Ezért is helyénvaló lenne, ha a megyei központ egyik iskolája lenne az első, amely második idegen nyelvként a magyart választaná. Mi készen állunk arra, hogy csatlakozzunk ehhez a projekthez, s hogy módszertani segítséget adjunk annak érdekében, hogy az iskolások megfelelően tudják tanulni a magyart mint második idegen nyelvet” – mondta Orosz Ildikó.

Volodimir Csubirko hozzátette, hogy az ehhez szükséges tankönyveket Magyarország fogja nyomtatni a saját költségén. Ez a megállapodás a magyar delegációval való legutóbbi találkozón született.

(mukachevo.net/VV)