Miniszter: a szpecialiszt szintű diploma a magiszterinek felel meg

2014. október 9., 18:24

Erről Szerhij Kvit oktatási és tudományos miniszter beszélt ma kérdésre válaszolva a Munkácsi Állami Egyetemen, ahol előadást tartott.

Az új felsőoktatási törvényről szólva a tárcavezető megjegyezte, hogy a jogszabály elfogadása után még több kapcsolódó szabályozást és alsóbbrendű törvényt kell életbe léptetni ahhoz, hogy valóban működni kezdjen az egyetemi autonómián alapuló új felsőoktatási rendszer.

A miniszter kitért a nemrég elfogadott törvény által meghatározott képzési szintekre is. Szavai szerint a szpecialiszt szintű diploma (amely néhány éven belül kikerül a képzési rendszerből – a szerk.) megegyezik a magiszterivel, a baccalaureatus szintű végzettség pedig befejezett teljes felsőfokú végzettségnek felel meg – írja a találkozóról beszámoló mukachevo.net.

„A munkaadóknak nem kell »magiszter« diplomát követelni a munkavállalótól, hiszen a baccalaureatusi végzettség felsőfokú végzettség lesz, és ez elegendő” – jegyezte meg a portál szerint Kvit. „Kevesebb ember megy majd magisztériumra, elegendő lesz a baccalaureatusi program” – tette hozzá a miniszter.

Az új felsőoktatási törvény a szpecialiszt diplomával rendelkezők mellett a kandidátusi fokozattal bírókat is érinti, jegyzi meg a mukachevo.net., hiszen a világban ma elfogadott rendszerben nem lehet értelmezni azt. „Három úgynevezett képzési ciklus létezik: a »baccalaureatus«, a »magiszter«, valamint a »filozófia doktora« és kész, több semmi nincs. Én elleneztem, de belementünk egy kompromisszumba, meghagytuk a tudományok doktorát” – mondta el ezzel kapcsolatban Szerhij Kvit.

(mukachevo.net/Kárpátalja)