„…akkor él, ha olvassák”

Bemutatták Weinrauch Katalin Ajándék hangulat című könyvét

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Június 5-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mutatták be Weinrauch Katalin, kárpátaljai költő, író Ajándék hangulat című novelláskötetét.

Weinrauch Katalin neve sokaknak valószínűleg gyermekirodalmi munkái kapcsán lehet ismerős. Most megjelent könyve által viszont új arcáról ismerhetjük meg a szerzőt.

A könyvbemutatón elsőként dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnök asszonya köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, hogy a könyv által a szerző emlékmorzsáival ismerkedhet meg az olvasó, ezek által pedig lehetőség nyílik egy más, nem XXI. századi világ, nem XXI. századi Kárpátalja megismerésére egy másik korosztály, másik társadalmi réteg látószögén keresztül. Majd Weinrauch Katalin mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a könyv megjelenéséhez.

Ezt követően Kudlotyák Krisztina, a könyvet kiadó Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója, egyben a könyv egyik szerkesztője beszélgetett a szerzővel. Weinrauch Katalin írói pályája elindulásáról és a könyvben szereplő történetekről egyaránt beszélt. Elmondta, hogy azok mindegyikének alapját valós történetek képezik, s valamilyen érzés befolyása alatt történtek.

A bemutatót egy-egy történet részletének felolvasásával a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei, Tarpai Viktória és Domáreckájá Júlia, valamint a Rákóczi-főiskola diákjai, Kiss Julianna és Mónus Dóra tették érdekesebbé – élőbbé.

A multikulturális közeget közvetítő történetek tematikus csoportosításban találhatóak meg a könyvben. Az érzések csapdájában 10, a Mesélő fényképek 6, a címadó fejezet, az Ajándék hangulat pedig szintén 10 novellát tartalmaz. A Punykó Mária és Kudlotyák Krisztina által szerkesztett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával napvilágot látott kiadvány soraiban nosztalgikus életutak, jelenetek, néprajzi érdekességek, megannyi gondolat és érzés elevenedik meg. De ahogyan azt a szerző is hangsúlyozta: „A könyv csak akkor él, ha olvassák.”

em