Az ukrán politika és a magyarországi választások a testület napirendjén

Nagyszőlősön ülésezett a KMKSZ Választmánya

2014. január 30., 04:42 , 681. szám
Kovács Miklós átnyújtja a Fodó Sándor-díjat Demes László nyugalmazott magyartanárnak

A választmány tagjait a házigazdák nevében Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte. A helyi Eliza étteremben megtartott tanácskozáson a testület tagjain kívül jelen volt Ljubka Katalin, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Bacskai József főkonzul és Szalipszki Endre konzul, továbbá a beregszászi magyar konzulátus képviseletében Tóth István főkonzul és dr. Mélykuti Ferenc vezető konzul.

A kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezete a jelenlegi ukrajnai politikai válságban nem kívánja elkötelezni magát a szembenálló felek egyike mellett sem – szögezte le elnöki beszámolójában Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. Ezzel összefüggésben jelezte: a jelenlegi hatalom a kisebbségek irányában tett látszatgesztusok ellenére valójában ellenséges a magyarsággal, s annak érdekvédelmi szervezetével szemben, ezért a KMKSZ is hasonlóan viszonyul a Janukovics-rezsimhez, mint korábban a Kucsma vagy Juscsenko elnökök által fémjelzett politikai hatalmakhoz, azaz nem kíván beállni a kiszolgálóik közé, feladva ezzel a magyarság érdekeit. Mint rámutatott, tovább rontották a helyzetet a Legfelsőbb Tanácsban a közelmúltban elfogadott antidemokratikus jogszabályok, amelyek ellehetetlenítik a nemzetiségi kisebbségek társadalmi szervezeteinek, illetve a magyar nyelvű sajtónak a működését.

Kovács szerint a véres kijevi események egy polgárháború kezdeti fázisát idézik, ami viszont végérvényesen lehetetlenné teszi a demokratikus intézmények működését az országban. Ugyanakkor, tette hozzá, az ellenzék részéről sem mutatkozik szándék egy, az eddigiektől eltérő, a kisebbségek számára elfogadható nemzetiségi politika megfogalmazására, s olyan vezéregyéniség sem került mostanáig az előtérbe körükből, akivel tárgyalni lehetne az esetleges együttműködés feltételeiről. A Szövetség elnöke szerint pillanatnyilag egyébként sem képzelhető el az együttműködés azzal az ellenzéki pártszövetséggel, amelynek tagja a radikális nacionalista Szvoboda párt.

Addig is, amíg megnyílik a jövőbeni rendezést lehetővé tevő tárgyalások lehetősége az ukrajnai politikai élet szereplőivel, a KMKSZ célja megóvni a kárpátaljai magyarságot a provokációktól, attól, hogy a barikád valamelyik oldalán belesodródjék az egyre erőszakosabbá váló konfliktusba – szögezte le Kovács Miklós. Az elnöki beszámolót követő vita nyomán a választmány az ukrajnai politikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozatot fogadott el. (Lásd keretes írásunkat!)

Tárgyalt a testület az április 6-ra kitűzött magyarországi parlamenti választásokon való részvételről, s a választmányi tagok úgy határoztak, hogy felhívásban buzdítanak a szavazásra minden kárpátaljai magyart, aki felvette a magyar állampolgárságot. (Lásd keretes írásunkat!) A választási részvétellel összefüggő tudnivalókról napirenden kívül dr. Mélykuti Ferenc vezető konzul tartott rövid ismertetőt.

A választmány megvitatta az elnökség által előkészített alapszabály-módosítási tervezetet, mellyel kapcsolatban a végső döntést a Szövetség tavaszi közgyűlésének kell majd meghoznia. A javasolt módosítás a korábbiaknál rugalmasabban, az aktuális feladatokhoz igazodóan szabályozná a KMKSZ titkárainak számát és feladatköreik meghatározását.

Ugyancsak döntött a testület a KMKSZ-nek az ungvári Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban március 29-én sorra kerülő 25., jubileumi és tisztújító közgyűlése elé terjesztendő napirendjavaslatról. Ezután Gulácsy Géza alelnök tájékoztatott a szervezetnek a közeljövőben megrendezésre kerülő központi rendezvényeiről, illetve az anyaországi támogatási és pályázati rendszerek működésével kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Végül Kovács Miklós elnök átadta a szövetség által tavaly alapított Fodó Sándor-díjakat. A KMKSZ alapító elnökének emléke előtt tisztelegve még 2005 szeptemberében döntött a Fodó Sándor-ösztöndíj létrehozásáról kárpátaljai magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára. Tavaly a Szövetség úgy határozott, hogy az ösztöndíjat díjjá fejlesztve-bővítve a diákok mellett azoknak az oktatási és egészségügyi intézményekben dolgozó, illetve egyházi személyeknek a tevékenységét is elismeri, akik méltó örökösei Fodó Sándor szellemi hagyatékának. A díjazottakról a KMKSZ Elnöksége döntött a Szövetség alapszervezeti elnökeinek és középszintű szervezeteinek javaslatai alapján. A Fodó Sándor-ösztöndíjat az idén Lőkös Mónika, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola IV. éves földrajz szakos diákja, illetve Rigó István, az Ungvári Nemzeti Egyetem V. éves fizika szakos hallgatója érdemelte ki. A Fodó Sándor-díjakat Demes László nyugalmazott fornosi magyartanár, Radvánszky Ferenc bótrágyi és mezőkaszonyi református lelkész, valamint dr. Szabó Miklós csapi osztályvezető főorvos vehette át.

hk

Felhívás

A KMKSZ felhív minden kárpátaljai magyart, aki felvette a magyar állampolgárságot, hogy vegyen részt a magyarországi parlamenti választásokon április 6-án.

Meggyőződésünk, hogy a jogok és kötelességek együtt járnak. A politikai-jogi történéseknek döntő eleme azok erkölcsi vonatkozása. Így a magyar állampolgárság is többet kell, hogy jelentsen, mint egyszerű haszonelvű kalkuláció következményét. Ha mégis így kezeljük, lefokozzuk azt, sértjük azokat, akik ezt az egyedülálló gesztust megtették irányunkba, és saját nemzeti elkötelezettségünket is feltételes módba tesszük.

A választásokig hátralévő időben tehát minden igaz magyarnak, aki elnyerte a magyar állampolgárságot, mielőbb regisztrálnia, majd szavaznia kell. A KMKSZ a szükséges felvilágosító, tájékoztató tevékenységet a rendelkezésre álló eszközökkel továbbra is végzi.

Felhívjuk tagjainkat, példamutató módon vegyenek részt ebben a folyamatban, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztése az elszakított nemzetrészekre méltó módon nyilvánuljon meg a választási részvételben.

Nagyszőlős, 2014. január 25.

A KMKSZ Választmánya

Nyilatkozat

A KMKSZ a nemrég elfogadott ún. „antimajdan” törvényeket mind tartalmilag, mind procedurálisan alkotmányellenesnek tartja. Összességükben korlátozzák a demokratikus alapjogokat, fordulópontot jelenthetnek egy nyílt, diktatórikus rendőrállami rendszer kiépítése felé.

A kézfelemeléssel megszavazott és Ukrajna elnöke által aláírt törvénymódosítások némelyike közvetlenül is veszélyezteti a kárpátaljai magyarságot. A magyar sajtótermékek, amelyek kritikus hangnemet ütnek meg az ukrán hatalommal szemben, mostantól kiszolgáltatottá válnak a hatósági önkénynek, akárcsak a társadalmi szervezetek, amelyek miután kapnak anyagi segítséget az anyaországtól, mint „ügynökök” lesznek kitéve az erőszakszervek vegzálásának.

A KMKSZ tiltakozik a demokráciaellenes törvények elfogadása, életbeléptetése ellen, és a leghatározottabban elítéli azokat.

Szervezetünk tisztában van az Ukrajnában kialakult polgárháborús állapotokban rejlő veszélyekkel. Elítéljük az erőszakot, együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival.

Reméljük, hogy a felek képesek lesznek olyan megoldást találni, amely Ukrajna békés, demokratikus, európai fejlődésének irányába hat.

Nagyszőlős, 2014. január 25.

A KMKSZ Választmánya