Verdi-emlékhangverseny Visken

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

Minden művészeti ágazatnak van hatása, mondanivalója, iránya és ereje. Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a zene is, amely erejével képes összekovácsolni a hallgatóságot, hogy az eggyé vált lélekként szárnyaljon és eggyé vált szívként érezzen.

„A zenében is, mint a szerelemben, csak őszintének szabad lennünk” – állítja Giuseppe Verdi. Ez az őszinteség tette igazán nagy zeneszerzővé Verdit. Operái között akad olyan, amelyet dúdolva nem is sejtjük, hogy operarészletről van szó. Zenéje és őszinte történetei szinte átölelik és rabul ejtik hallgatójukat.

Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Szervezete, illetve a KMKSZ Viski Alapszervezete 2013. november 30-án emlékhangversenyt rendezett a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában. Ifj. Sari József, a KMKSZ FTV Középszintű Szervezetének elnöke nyitotta meg a hangversenyt. Az üdvözlő szavak után a Nagyszőlősi Bartók Béla Zeneiskola kamarazenekara Maruska Viktor karnagy vezetésével a hallgatóság elé tárta Verdi csodálatos zenevilágának legismertebb operarészleteit – a Traviata és a Rigoletto fülbemászó dalait. Az operarészleteket Szarvadi Natália, a zeneiskola igazgatóhelyettese mutatta be és konferálta fel a közönség számára. A hangverseny végén a hallgatóság felállva tapsolt. A kamarazenekar a kitartó tapsot egy ráadás zenei összeállítással – egy karácsonyi kántálás-válogatással – hálálta meg. A ráadás végén a közönség áhítattal és párás szemekkel mondott köszönetet a zenészeknek.

Végezetül ifj. Sari József is megköszönte a zenekarnak a csodálatos zenei élményt, a közönségnek a figyelmet, és mindenkinek áldott adventi időszakot kívánt.