„A megkezdett utat folytatni kell!”

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

December 1-jén, advent első vasárnapján, a Szórványnapok keretében Rahóra látogattak Aknaszlatina műkedvelő csoportjai.

A rendezvény helyszínén, az egykori kartongyár kultúrházában Szedlák Gyula, a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. „Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetünk. Igen régen dédelgetett álmunk vált valóra. Önök a megmaradás kemény harcát vívják. Azért jöttünk el önökhöz, hogy fellépésünkkel a közösségépítést szolgáljuk. Ha a tisztelt közönség, a rahói magyarság számára advent első vasárnapján örömöt hoztunk, akkor már megérte itt lennünk” – mondta.

A rendezvényen közönség előtt elsőként Shroff Ferenc aknaszlatinai költő Magyarnak lenni jó című verse hangzott el Vovkanics Laura, aknaszlatinai diáklány előadásában. Majd Czébely Lajos Máramaros himnusza című megzenésített versét adta elő Kondor Alex. A műsor során fellépett a Bolyai János Középiskola énekkara (vezetője Holzberger Klára) egy magyar népdalcsokorral – a nagyérdemű közönség ütemes tapsával kísérve. Tovább fokozta a hangulatot a Bicse Brigitta által vezetett Sóvirág tánccsoport, amely először jól koreografált leánytáncot mutatott be, majd a 2–3. osztályos tanulók – mert övék a jövő – mezőségi táncot adtak elő, valamint Regykin Erik szólótáncában gyönyörködhetett a közönség.

Az aknaszlatinaiak közel egyórás műsorát az Aknaszlatinai Művészeti Iskola zenekara (vezetője Szedlák Zsuzsanna) zárta, amelynek fellépését Szedlák Denissza cimbalomjátéka színesítette.

A teremben a hangulat egyre fokozódott. Az utolsó számok alatt a közönség ütemes tapssal köszönte meg az aknaszlatinaiak fellépését.

Ezt követően Nyejzsmák Emma, a KMKSZ Rahói Alapszervezetének elnök asszonya szólította színpadra a Rahó, Vidricska (Vidráspatak) és Tiszabogdán települések vasárnapi iskoláiban tanuló gyermekeket. Elsőként Nyejzsmák János 8. osztályos tanuló szavalt el egy verset, és elhangzottak magyar népdalok is. A rahóiak műsorukat Weinrauch Katalin Hol születtél, szép Tisza? c. versével zárták, amelyet Steforák Brigitta tolmácsolt.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke megköszönte az aknaszlatinai és rahói gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak a színvonalas és tartalmas előadást. Mérleget vonva a felső-Tisza-vidéki rendezvények kapcsán hangsúlyozta: „November 15-e a szórványban élő magyarok napja. Ez a nap alkalmas arra, hogy számba vegyük eredményeinket, gondjainkat, megoldandó problémáinkat. De ne legyen ez csak egy nap, legyenek napok, amikor keressük egymást, látogassunk el egymáshoz, vigyázzunk egymásra, mert ha valakinek, valakiknek szükségük van erre az odafigyelő gondoskodásra, akkor azok éppen önök, akiknek megmaradása, megtartása mindannyiunk külön feladata és felelőssége. A megkezdett utat folytatni kell!” Majd mindenkinek meghitt, kegyelemteljes, békés karácsonyi ünnepeket kívánt.

Az ünnepségen jelen volt Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend elnöke is, aki üdvözölte a jelenlévőket s a kezdeményezést, valamint hangsúlyozta: az anyaország hathatós támogatása nélkül a további szórványosodás megállíthatatlan.

Espán Margaréta