Húsz éves lett az Irka

2013. november 15., 23:48

November 14-én ünnepelte 20. születésnapját Kárpátalja – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által kiadott – egyetlen magyar nyelvű gyermeklapja, az Irka. A nagyszabású születésnapi ünnepségre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor sok-sok meghívott vendéggel, egykori és jelenlegi Irka-munkatárssal és -olvasóval.

Az ünnepség kezdetén a Credo együttesből ismert Ivaskovics József és a ráti gyermekotthonban élő fiatal tanítványai köszöntötték zenés műsorukkal a születésnapost, majd Punykó Mária, az Irka főszerkesztője emlékezett vissza arra a napra, amikor a lap próbaszáma napvilágot látott, amikor még a mostani Irka-olvasók szülei lapozgatták előszeretettel annak oldalait. Születésnapi jókívánságként pedig elmondta: kívánja, hogy a hit és a szeretet tartsa meg az Irkát a továbbiakban is.

Punykó Mária köszöntője után bemutatta mindazokat, akiknek munkája és segítsége által megjelenik a lap, külön köszönetet mondva Vraukóné Lukács Ilonának, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány alapító tagjának, akinek köszönhetően egy-egy könyvvel gazdagodnak az Irka-rendezvényeken részt vevők, valamint Valkócz Tamásnak és Valkócz Évának, a Dorcas Segélyszervezet munkatársainak, akiktől az ajándékjátékok származnak. Ezt követően a főszerkesztő az Irka régi levelezőivel, Tóth Évával, Marcsák Gergellyel, valamint néhány fiatal olvasóval közösen elfújta a 20 szál gyertyát a születésnapi tortán.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy reméli, az Irka mai olvasói is ugyanúgy szeretik a lapot, mint 20 évvel ezelőtt szerették a szüleik. S azt is, hogy ha felnőnek, az Irkát olvassák majd a gyermekeiknek.

Magyarország beregszászi konzulátusa nevében dr. Kerekes Henrietta konzul asszony köszöntötte az Irkát.

Az Irka-szülinapok elmaradhatatlan mozzanataként Weinrauch Katalin költő kívánt versével boldog születésnapot és „még vagy száz évet” a lapnak, majd Marcsák Gergely, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola tanára, az Irka egyik első levelezője osztotta meg gondolatit az ünneplőkkel a lapról, amely „sosem volt unalmas, se felnőttes, és mindig változatlanul fiatalos és izgalmas maradt”. Ahogy azt Gergely elmondta, abban, hogy maga is elkezdett írással, költészettel foglalkozni, nagy szerepe volt az Irkának és Punykó Máriának. „Nyilván nagyon sokan vannak még a korosztályomból, akik rengeteget köszönhetnek az Irkának, más-más dolgok miatt. Az enyém csak egyetlen történet, de bizonyítani tudja, hogy amit az Irka csinál és képvisel már 20 éve Kárpátalján a fiatalok körében, azt kiváló módon végzi, komoly szakértelemmel. Remélem, hogy még rengeteg generáció gyerekkorának lesz meghatározó élménye az Irka-olvasás!”

A születésnapi ünnepségen köszöntőt mondott még Vraukóné Lukács Ilona is. A megható gondolatok és köszöntők közben a résztvevők megemlékeztek az Irka két olyan megálmodójára, Jankovics Máriára és Bagu Balázsra, akik, sajnos, már nem lehettek jelen e jeles napon.

A rendezvényen megzenésített versekkel fellépett Marcsák Gergely, valamint Sütő Réka és Simon Dávid, a főiskola két hallgatója, Pál Eszter népdalénekes, a Beregszászi Művészeti Iskola és a Dayka Gábor Középiskola fiatal táncosai is.

A születésnapi ünnepség az Irka huszadik születésnapi tortájának elfogyasztásával zárult.

Espán Margaréta