Nem mehet rá a lakás a lakóközösségre

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

„Miután muszáj volt, a mi lakóházunkban is létrehozták nemrég az épület fenntartására a lakásgazdálkodási vállalat (ZSEK) helyett a többlakásos ház társtulajdonosainak egyesületét (THTE), amelybe kénytelen-kelletlen magam is beléptem. Mindenki nagyon lelkes, azt ígérik, jobban gondoskodunk majd ezentúl a házunkról, mint ahogyan a ZSEK tette, de én még mindig aggódom. Egyre újabb és újabb hozzájárulásokat kérnek a lakóktól az elvégzendő munkákhoz, a rezsihez, s ennek ellenére folyton azt hallom, hogy tartozunk a szolgáltatóknak. Kérdésem az volna, hogy elvehetik-e a lakásomat, ha a THTE túl nagy tartozást találna felhalmozni, s a hitelezők végrehajtást kérnek? Az is érdekelne, hogy nyugdíjasként a jövőben is kapok-e majd »szubszidiót«, ha olyan épületben lakom, amely a lakók kezelésében áll?”

– Megnyugodhat az olvasó, nem kell attól tartania, hogy elveszíti a lakását. A jogszabályok értelmében a lakók nem felelnek saját tulajdonukkal a házukat fenntartó THTE esetleges tartozásaiért. Még az olyan esetekben is, amikor a ház lakóinak-társtulajdonosainak valamelyike tartozik a THTE-nek, csak bírósági úton van lehetőség a tartozás behajtására, vagyis nem fenyegeti azonnali, közvetlen kilakoltatás.

Ami a támogatást, a »szubszidiót« illeti, azt változatlanul folyósítják a THTE létrehozását követően is, mivel független a lakás tulajdonformájától, a különböző állami kedvezményeket jogszabályok garantálják az arra jogosult polgároknak.