Próbaidő munkaszerződés nélkül

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

„Hosszú keresgélés után végre sikerült elhelyezkednem. A cégtulajdonos azt mondta, hogy munkába állhatok, s ha minden rendben lesz a próbaidő során, hivatalosan is alkalmaz. Az egy hónap leteltével azonban azt mondta, hogy mégsincs szükség a munkámra, s csak a felét fizette ki a bérnek, amelyben előzetesen megállapodtunk. Jogszerűen járt-e el a munkaadó, s mit lehet tenni ilyen esetben?”

– Kétség sem férhet hozzá, hogy a munkaadó ebben az esetben törvénytelenül járt el. A magukra valamit is adó cégeknél senki sem állhat munkába anélkül, hogy előzetesen munkaszerződést ne kötnének vele. A munkaszerződésben azután már ki lehet kötni a próbaidőt és annak feltételeit, például az időtartamát, a bérezést erre az időszakra stb.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a Munkatörvénykönyv rendelkezései értelmében a munkaszerződés automatikusan megkötöttnek minősül attól a pillanattól számítva, hogy a munkavállalónak engedélyezték munkaköri kötelességei ellátását. Ha tehát önnek nem fizették ki a ledolgozott hónapért járó teljes bért, jogában áll a bírósághoz fordulni, kérve a hiányzó rész kifizetését. Igaz, fel kell készülnie rá, hogy nem lesz egyszerű érvényt szerezni az igazának.