Pszoriázis (pikkelysömör)

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Piros folt jelent meg a könyökhajlatomban, majd a folton már másnap egy szürke színű bőrkeményedés alakult ki, mindkettő nagyon viszketett, ezért vakarni kezdtem, mire a bőrkeményedés levált. Olajos tapintású, piros folt tűnt fel a helyén, mely változatlanul viszket. Mit tegyek, hogy megszabaduljak ettől a kellemetlen érzéstől és magától a bőrelváltozástól? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy bátyúi olvasónk. Kérdését dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Kórház bőr- és nemibeteg-gondozójának főorvosához továbbítottuk.

– A beteg pszoriá­zisban (népies nevén pikkelysömörben) szenved – állapítja meg a szakorvos. – Teljes bizonyossággal máig sem sikerült kideríteni, hogy mi idézi elő a kórt. Három fő okot gyanítunk. Az első a megbetegedésre való hajlam, a kór a beteg ember ötödik leszármazottjánál is felléphet, s a génállományban bekövetkezett káros elváltozás révén megjelenő, a betegség kialakulásáért felelős, öröklődő gén is szerepet játszhat a kifejlődésében. A másik ok az erős stressz lehet, a harmadik ok pedig bármilyen bakteriális bőrfertőzés, ám maga a pszoriázis nem fertőző kór. A legvalószínűbb, hogy az elsőként említett két tényező együttesen idézi elő a megbetegedést: a hibás gén stressz hatására váltja ki a betegséget. Előbb piros folt tűnik fel a testfelület bármelyik részén, kivéve az arcot. Megjelenhet a halántékon és a tarkón is, a fedetlen bőrfelület és a hajzat találkozásánál, sőt a körmöket és a nemi szerveket is megtámadhatja a kór. A folt átmérője minimum 2-3 mm, de tenyérnyi nagyságú is lehet. Egy-két napon belül több hámréteg rakódik rá, a bőr megkeményedik, és szürke színt ölt. A folt és a bőrkeményedés növekszik, mindkettő erősen viszket, s ha az óvatlan beteg megkaparja a kellemetlen érzést okozó bőrelváltozásokat, a bőrkeményedés leválik, és olajos tapintású, piros folt marad a helyén, mely szintúgy viszket, további vakarásra pedig enyhén vérezni kezd. Nem szabad vakarni a bőrelváltozásokat, hanem az első tünetek (a piros folt és az erős viszketés) észlelésekor, illetve érzékelésekor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

– Miként kezelik a kórt?

– A terápia során több összetevőből álló, elsősorban B-vitaminokat, valamint C-vitamint tartalmazó vitaminkészítményeket írunk fel a pácienseknek. Ezek szedése mellett többféle, különböző napszakokban alkalmazandó hormonális kenőcsökkel vagy kombinált kenőccsel naponta többször be kell kenni a foltot és a bőrkeményedést. A viszketés megszüntetése érdekében antihisztaminokat, a szervezet méregtelenítése végett pedig dezintoxikációs gyógyszereket, s ezenkívül nyugtató hatású ún. szedatív orvosságokat kell szedniük. Fontos, hogy a kezelés idején diétázzanak. Minimális szintre kell csökkenteni az ételek sózását, a fűszerezésüket, és olyan étkeket kell fogyasztaniuk, melyek nem károsítják a májat, mivel a máj tisztítja a vért, így minél több tiszta vért kap a bőr, annál kevésbé erősödhet a betegség. A lehető legkisebb mennyiségben kell fogyasztani füstölt, fűszeres, zsíros, sült ételeket. Vegyenek magukhoz minél több főtt ételt (például főtt húst), zöldségeket, gyümölcsöket. Ajánlott a fürdőkúra, konkrétan a csalánkivonatot tartalmazó vízben való fürdés, továbbá a savas kémhatású szappanok használata. De csak a szakorvos utasításainak megfelelően szabad szedniük a gyógyszereket, használniuk a kenőcsöket, alkalmazniuk a fürdőkúrát és az említett szappanokat. A terápia minimum egy hónapig tart, de akár fél évig is elhúzódhat. És sajnos, nem tudjuk teljesen megszüntetni a betegséget, de tünetmentessé tehetjük a pácienseket. A stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett ételek nagy mennyiségben való elfogyasztásának a hatására kiújulhatnak a tünetek. Ha viszont a beteg elkerüli az említett egészségkárosító tényezőket, csökkenti a kiújulás valószínűségét.

Lajos Mihály