Közpark közadakozásból

Fákat ültettek Nagydobronyban

2012. október 26., 10:00 , 615. szám
A közpark helye

Nagydobrony központjában idén áprilisban avatták fel a paprikafűző asszony szobrát, amelynek kopár környezetében a helyi tanács és a nagydobronyi KMKSZ-alapszervezet közparkot képzelt el. Pályáztak is, de az elnyert összeg kevésnek bizonyult a Gál Anikó budapesti kertépítő által megálmodott parkhoz szükséges növények beszerzéséhez.

Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke és Szilvási Zoltán polgármester hosszasan törték a fejüket, hogyan kellene annyi pénzhez jutni, hogy a szakember által megtervezett park teljes egészében megvalósulhasson. Végül az interneten és a Nagydobrony újságban is meghirdették a Vegyél egy fát! akciót abból a meggondolásból, hogy ha valaki elültet egy fát, az gondozni is fogja, időnként ránéz, meglocsolgatja, és mindennek akár közösségépítő ereje is lehet. Fajtától függően a legolcsóbb facsemete 200, a legdrágább 1200 hrivnyába került, és mind el is kelt. A parképítő javaslatára október 19-én elültették a facsemetéket, a bokrokat és a különféle virágos növényeket pedig tavasszal ültetik, hogy ki ne fagyjanak.

Vásárolt fát a Nagydobronyi Községi Tanács kollektívája, a Nagydobronyi Középiskola, a Nagydobronyi Háziorvosi Rendelő, a Rehoboth Szeretetotthon, a Nagydobronyi Óvoda, a Nagydobronyi Református Líceum, az ungvári magyar főkonzulátus, a testvértelepülés, Biatorbágy város önkormányzata.

A magánszemélyek közül Brenzovics László, parlamenti képviselőjelölt, a KMKSZ alelnöke, a nagydobronyi gyökerekkel rendelkező Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Szilvási Zoltán, Nagydobrony polgármestere, Kerekes Miklós, a másik magyarországi testvértelepülés, Ajak nagyközség polgármestere, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ elnöke, Horkay László nyugalmazott református püspök, Kovács László, Bátyi János, Őr Hidi Mátyás és Őr Hidi Ágnes.

Az említettek többsége saját kezűleg ültette el a fáját, Brenzovics László mindjárt hármat, de ásót, lapátot ragadott Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Kerekes Miklós polgármester is. A legdrágább, 1200 hrivnyás facsemete a gömbszivarfa, erre már talán lopásgátlót sem ártana szereltetni.

A munkálatokat tavasszal fogják befejezni, egyelőre abban bíznak, hogy a facsemeték megfogannak, meggyökereznek a nagydobronyi földben, hogy nagy fákká nőve igazi ékességei legyenek a nagyközség központi terének.

Badó Zsolt