A gyümölcsösben is fontos a locsolás

2012. július 20., 10:00 , 601. szám

Idén júliusban a csapadékhiánnyal párosuló rendkívüli hőség jelenti a legnagyobb problémát, ezért Parászka György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, akit az aktuális kerti teendőkről kérdeztünk, a locsolást említette első helyen.

– Valóban locsolni szükséges a fákat is?

– Sajnos, nagyon kevés a csapadék, márpedig fáinknak, bokrainknak ugyanúgy szükségük van a vízre, mint bármely más élő szervezetnek. A legjobb megoldás erre a problémára a csepegtetéses öntözőrendszer kiépítése volna a gyümölcsfák esetében is. Akinek erre nincs lehetősége, annak azt tanácsolnám, hogy hajnalban vagy késő este öntözze a növényeit. Úgy a leghatékonyabb az öntözés, ha tányérszerű mélyedést vájunk a fa törzse körül, elárasztjuk azt vízzel, majd befedjük a „tányért”. Igen hatásos a kijuttatott nedvesség elpárolgásának megakadályozására, és a gyomnövények visszaszorítására a mulcsozás, vagyis amikor szalmával, szénával, de akár a lekaszált fűvel is betakarjuk az öntözött területet a fatörzs körül.

Fontos ilyenkor kertünk, ültetvényünk gyomtalanítása is. Ezt a munkát végezhetjük géppel, kézikapával, de akár gyomirtó szerrel is. Ha gyomirtót használunk, figyeljünk oda, hogy a készítmény ne kerüljön rá nemes növényeink lombozatára, mert ezen szerek többsége, mint például a Roundup vagy a Medallon a zöld felületen keresztül szívódik fel, így kárt tehetünk fáinkban, bokrainkban. Ezért is nem tanácsos szeles időben kijuttatni a gyomirtót. Szeretném felhívni a kertészek figyelmét arra, hogy nem célszerű halogatni a gyomirtást, ajánlatos még azelőtt elvégezni, hogy kertünk hívatlan lakói beérlelnék és szétszórnák magvaikat. Ha ezt sikerül véghez vinnünk, azzal nagyban megkönnyítjük, illetve olcsóbbá is tesszük a jövő évi küzdelmünket ellenük.

– Mi a teendő a növényvédelem terén?

– Az a kevés eső, ami az elmúlt napokban hullott, nem elegendő a növények optimális fejlődéséhez, arra azonban megfelelő ez a csapadék, hogy a hajnali harmattal együtt elősegítse a gombafertőzések kialakulását és elterjedését, elsősorban a szőlőben. Ilyenkor különösen oda kell figyelnünk a növényvédelemre. Nehezíti a dolgunkat, hogy lassan megkezdődik a korai szőlőfajták érése, mint például a Csabagyöngyéé vagy a Kardinálé. Ebben az időszakban már nem célszerű erős vegyszerekkel permetezni, mivel azok növényegészségügyi várakozási ideje hosszú, előfordulhat tehát, hogy szermaradvány marad a leszüretelt szőlőben. A késői érésű fajtákat viszont feltétlenül permetezzük még valamilyen kombinált fungiciddel, mert – különösen, amennyiben csapadékos lesz a nyár további része, az ősz – bármikor megjelenhet a peronoszpóra, a szürkepenész vagy a lisztharmat.

Annak is feltétlenül permeteznie kell most, akinek szőlőoltvány-iskolája van, mivel az ilyen harmatos reggeleken szokott jelentkezni a növénykéken a peronoszpóra. A védekezésre a réztartalmú szerek a legmegfelelőbbek, esetleg valamilyen fungiciddel kombinálva.

A gyümölcsfáknál a korai és középérésű gyümölcsöket ilyenkor már szintén nem szoktuk vegyszerezni, a többi növényt azonban meg kell védenünk a rovaroktól és a gombabetegségek ellen. Úgy tapasztalom, hogy ismét megjelentek a levéltetvek, lezajlott a második rajzásuk. Támadnak a molyok is. E kártevők ellen mindenképpen permetezni kell. Ne feledjük, hogy a letermett fáinkat is permetezni szükséges, mert egészséges fejlődésük a jövő évi bő termés feltétele.

Lehetőség szerint szélcsendes, hűvös időben permetezzünk, amikor nem tűz a nap. Erre a kora reggeli vagy az esti órák a legmegfelelőbbek. Ilyenkor rendszerint nem fúj a szél, s a hőmérséklet is csökken valamelyest. Ha tűző napon, nagy hőségben permetezünk, a kijuttatott permetcseppek károsíthatják, megégethetik a levélzetet, illetve a permetlé egy része eleve elpárolog, ami veszteséget jelent a gazdának, s a permetezés hatékonyságát is csökkenti. A szél ugyancsak megakadályozza, hogy a permetlevet pontosan juttassuk célba.

Ma már a növényvédő szerek és gyomirtók igen széles választéka áll rendelkezésre, ami jelentősen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a munkánkat, egyúttal azonban nagyobb odafigyelést és felkészültséget igényelnek az alkalmazóiktól. Már az is sokat segíthet eredményes felhasználásuk tekintetében, ha munka előtt figyelmesen elolvassuk a készítményhez mellékelt használati útmutatót. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy az internet manapság a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerekkel kapcsolatos tudnivalók gazdag tárháza, érdemes tehát többet megtudni az egyes készítmények tulajdonságairól, hatásmechanizmusáról, illetve alkalmazásuk sajátosságairól. Végül szeretném emlékeztetni a kárpátaljai magyar gazdálkodókat, hogy régiónkban már évek óta nagy sikerrel működik a Terra Dei mezőgazdasági szaktanácsadói hálózat, amelynek szakemberei szívesen állnak rendelkezésükre bármilyen növénytermesztéssel összefüggő kérdésben.

– Milyen gondozást igényelnek a letermett gyümölcsfák?

– A letermett gyümölcsfáknál alkalmas az idő a zöldmunkákra, azaz végezhetünk hajtásválogatást. Távolítsuk el a befelé növő, a koronát sűrítő, árnyékoló, a többi ágat zavaró hajtásokat. Előnye a zöldmetszésnek, hogy kevesebb metszésmunka marad tavaszra, világosabbá, szellősebbé válik a lomb, miáltal kevésbé lesz kitéve a gombabetegségek támadásának. A kajszibarackot különösen ajánlott ilyenkor megmetszeni, mivel így kevésbé fenyegeti a gutaütés fertőzése. Figyeljünk azonban arra, hogy a beteg ágak eltávolítása után alaposan fertőtlenítsük a vágószerszámainkat. A szakkönyvek szerint egyébként sem árt fertőtleníteni a metszőollót, a kést vagy a fűrészt, valahányszor végeztünk egy-egy fa metszésével, hogy megakadályozzuk a fertőzések tovaterjedését.

pszv