Immár hivatalosan is testvértelepülések

Pellérd–Szalóka

2012. március 30., 10:00 , 585. szám

Nyolc évvel ezelőtt, a gyászos emlékű december ötödikei népszavazás évében alakult ki kapcsolat az ungvári járási Szalóka és a Baranya megyei Pellérd települések között, amikor a pellérdiek szalókai hagyományőrző iskolásokat láttak vendégül.

Az akkori barátságos fogadtatás feledtette a nagypolitikai eseményeket – mondta el lapunknak Orosz Kálmán, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke. A következő évben már Pellérd küldöttsége és a Mezőszél Néptáncegyüttes ott volt a Szalókai Hazahívogató Falunapon, a szalókaiak küldöttsége pedig a pellérdi református templom avatóünnepségén. A kapcsolat azóta egyre szélesebb körű, egyre több pellérdi és szalókai embert érint. Ezt a kapcsolatot tette hivatalossá a 2012. március 15-én ünnepélyes keretek között a két község polgármesterei által aláírt testvértelepülési megállapodás.

Az aláírásra a Pellérdi Művelődési Házban került sor a település március 15-i ünnepségének keretében, ahol a helyi általános iskola ünnepi műsorát követően Tajti Zoltán pellérdi polgármester ünnepi beszéde után köszöntötte a négytagú szalókai küldöttséget. Orosz Kálmán, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke a két település kapcsolatainak fontosabb eseményeire emlékeztette a jelenlévőket, majd Biró Sándor, Szalóka polgármestere a kárpátaljai faluról tartott tájékoztatót. Ezt követően történt meg az ünnepélyes aláírás. A hivatalos testvértelepülési szerződés megkötésével a jövőben várható együttműködés remélhetőleg az eddiginél még több területet érint majd.

A szalókai küldöttség tagjai március 16-án szomorú kötelességüknek is eleget tettek: jelen voltak és koszorúztak a másik testvértelepülés, Püspökladány város temetőjében, ahol megemlékezés keretében avattak kopjafát az egy évvel korábban tragikus autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor, korábbi püspökladányi polgármesternek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének emlékére.

Badó Zsolt