A családközpontú szülészeti gyakorlat

2012. március 30., 10:00 , 585. szám

Fiatal házasok vagyunk, s a feleségem nemrég közölte a jó hírt, hogy gyermeket vár. Érdekelne, segíthetnék-e én is a terhesség és a szülés zavartalan lezajlásában? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagybakosi olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

– Az utóbbi időben kialakulóban van az ún. családközpontú szülészeti gyakorlat, hogy felváltsa az eddigi tendenciát, melynek jegyében a szülés családiból egészségügyi eseménnyé vált, ami ahhoz vezetett, hogy megnőtt a kóros szülések és a császármetszések száma. Pedig a születés – az esküvőhöz és a halálesethez hasonlóan – családi esemény, a várandósság pedig nem betegség, hanem természetes biológiai folyamat. A negatív következmények ellensúlyozása céljából, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára megindult egy olyan folyamat, mely igyekszik a kismamát és hozzátartozóit felkészíteni a nagy eseményre. Több vezető tudós már a múlt században kidolgozta az ún. pszichoprofilaktikai koncepciót, melynek lényegét úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a tudattal hassunk a tudatalattira. Bizonyságot nyert, hogy a terhesség és a szülés alatt a várandós, illetve a szülő nő agyában kialakul egy olyan agyközpont, mely befolyásolja és ellenőrzi a terhesség és a szülés lefolyását. Mi pedig igyekszünk hatni erre az agyközpontra, hogy erősítsük a működését, s elősegítsük, hogy a kismama tudatosan, jobban felkészüljön gyermeke kihordására és világra hozására. Emellett pedig a hozzátartozókat is fel akarjuk készíteni arra, hogy a terhesség és a szülés passzív szemlélőiből aktív szereplőkké váljanak. A családközpontú szülési gyakorlat azt jelenti, hogy a várandós nő hozzátartozóival együtt vesz részt a szüléshez való előkészülésben, a szülésben és az újszülött gondozásában a gyermekágyi időszakban.

– Mindez mit jelent konkrétabban?

– Akadnak, akik azt gondolják, elég, ha a szülő nő férje – természetesen: beöltözve – bemegy a műtőbe, és végignézi a szülést, de ennek semmi értelme sincs. Ehelyett felkészítő foglalkozásokat tartunk az állapotos nők és hozzátartozóik számára, általában ötöt-hatot a terhesség időszaka alatt, melyeken nemcsak orvosok és szülésznők, de pszichológusok, gyógytornászok és dietológusok is részt vesznek. Elmagyarázzák, milyen biológiai folyamatok zajlanak le a várandósság és a szülés idején, mire ügyeljen az állapotos asszony (például miként táplálkozzon – ezt fejti ki a dietológus), hogyan viselkedjen szülés közben, hozzátartozói pedig milyen lelki és testi segítséget nyújtsanak nekik a várandósság és a szülés során, valamint az újszülött gondozásában. Néhány héttel ezelőtt a mi kórházunkban is kezdetüket vették ezek a foglalkozások.

– Milyen eredményekhez vezet a családközpontú szülési gyakorlat?

– Kevesebb csecsemő betegszik meg, s felére lehet csökkenteni a kóros szülések, valamint a császármetszések számát.

Lajos Mihály