Az európai emberi jogi bíróság határozatának végrehajtásáról

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

„Nemrég határozott ügyemben az Emberi Jogok Európai Bírósága. Azt szeretném tudni, miként hajtják végre ezt a határozatot Ukrajnában?”

– Az európai emberi jogi bíróság döntéseinek ukrajnai végrehajtását Ukrajna Törvénye A végrehajtásról szabályozza, továbbá az a rendelkezés, amely meghatározza a bírósági döntések végrehajtása terén az állami végrehajtó szolgálat főhivatalának és az európai emberi jogi bírósági ügyekben illetékes kormánymegbízott titkárságának együttműködését. E jogszabályok értelmében három napon belül azt követően, hogy kézhez kapták az európai emberi jogi bíróság szóban forgó határozatának véglegessé válásáról szóló értesítést, az ukrán illetékesek kötelesek megküldeni az Urjadovij Kurjer című kormánylapnak közlés céljából a bírósági döntés tartalmának rövid ukrán nyelvű ismertetőjét.

A felperesnek a bíróság döntésével megítélt kártérítést a határozat véglegessé válását követő három hónapon belül kötelesek folyósítani. Ilyenkor a döntés nyomán induló végrehajtási eljárás első napjától számított egy hónapon belül a végrehajtó szolgálat megküldi Ukrajna Államkincstárának a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozatot. Az Államkincstár tíz napon belül köteles átutalni az ön által megadott bankszámlára a megállapított összeget a költségvetés terhére. A végrehajtási eljárás azt követően szűnik meg, hogy az Államkincstár értesíti a végrehajtó szolgálatot arról, hogy megtörtént az átutalás.

hk