Gyermeknap Haláboron

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

Gyermekzsivajtól volt hangos július 17-én a halábori Tisza-part: a Kádár Szilvia vezette helyi KMKSZ-alapszervezet főszervezésében ugyanis immár ötödik alkalommal került megrendezésre a nagy sikerű gyermeknap. Az árnyas fák alatt emellett hangulatos juliális is zajlott: résztvevői a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alapszervezeti tagjai voltak, akik a tiszaújlaki Turul-ünnepségről érkeztek, hogy együtt töltsenek egy kellemes vasárnap délutánt.

A pódium előtt összegyűlt sokadalmat Kádár Szilvia köszöntötte, kiemelve, hogy a jövőben is szándékoznak folytatni a hagyományt. A tavalyi rendezvény legvidámabb pillanatait fényképkiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke beszédében a gyermekről való gondoskodás fontosságáról szólt, majd Kovács Miklósnak, a KMKSZ elnökének a Turul-ünnepségen elmondott beszédéből idézett: „…Vajon lesz-e, aki a nemzeti őrlángot megőrzi és továbbviszi?” „Úgy gondolom – mondta Sin József –, hogy egy Magyarországgal határos, magyarlakta településen ennyi sok magyarul beszélő gyermeket látva joggal bizakodhatunk abban, hogy ezt a nemzeti őrlángot Haláboron és környékén nemcsak megőrizni, de továbbvinni is lesz majd kinek.”

Ezután kezdetét vette a gazdag kulturális program elsőként a Halábori „Fenyőfácska” Óvoda kicsiny ovisainak fellépésével, akik a műsor végén ajándékot kaptak. Az óvónők felkészítő munkáját oklevéllel ismerték el. Majd a szervezők azon gyermekeket hívták a színpadra, akiknek aznap volt a születésnapjuk. Egyetlen születésnapos „került elő”, Kiss Ilona, aki a jókívánságok mellé ajándékot kapott Kádár Szilviától.

Felléptek még a halábori kultúrcsoport, valamint a tiszacsomai és a badalói műkedvelők. Nagy sikerű operettdalokat adott elő a badalói Szoboszlai Csilla: ezúttal Kálmán Imre Marica grófnő, valamint Lehár Ferenc Cigányszerelem c. operettjéből hangzottak el részletek. Volt még a gyerekek számára számos ügyességi játék, szendvics és kóla, Kőszegi Erika kisvállalkozó felajánlásával ingyenfagyi, valamint pancsolási lehetőség is a felfújható medencében, melyet a nagy meleg miatt szinte mindenki kipróbált.

A háttérben ezalatt vígan zajlott a juliális, melyre az alapszervezetek tagsága már előre gondosan készült: az árnyas fák alatt, valamint a Tisza-parton sorakozó asztalok gyorsan megteltek a hazulról hozott finom falatokkal és italokkal. A „hazait” frissen főtt halábori bográcsgulyás egészítette még ki, melynek ízét mindenki nagyon dicsérte. Sokan megmártóztak a Tisza hűs vizében, sétáltak a folyóparton. Jó alkalom volt ez a szórakozásra, kikapcsolódásra és a közös beszélgetésre.

A rendezvény végén zenés mulatságra került sor, melyhez a talpalávalót a közelmúltban alakult HALraBOR együttes szolgáltatta.

F.Zs.