Dobozban csempésztek csecsemőket

Az asztélyi határátkelőn

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

Két csecsemőt próbáltak meg kicsempészni Ukrajnából egy lakóbuszban - erősítette meg a hírt lapunknak Eduard Sztebljuk, a munkácsi határőr-parancsnokság sajtószóvivője.

A Mercedes lakóbusz két francia állampolgárságú utasával, a 66 éves apával és 38 éves fiával hétfőn reggel jelentkezett kilépésre az asztélyi ukrán-magyar határátkelőn. A határőrök és a vámosok felfigyeltek a sofőr gyanús, ideges viselkedésére, s elrendelték a "guruló ház" alapos átvizsgálását. A csecsemőket az egyik fekvőhely alatt, a fehérneműnek fenntartott dobozokban fedezték fel. Az apróságok - talán elkábították őket - öntudatlan állapotban voltak, nem reagáltak a környezetükre. A határőrök által riasztott mentősök állapították meg végül, hogy a csecsemők életben vannak. A kicsinyeket előbb a Beregszászi Járási Kórházba, majd a munkácsi megyei gyermekkórházba szállították. A határőrség közlése szerint mindketten egészségesek, állapotuk kielégítő.

A gyermekek felfedezése után a jármű 66 éves sofőrje bemutatott két Kijevben kiállított születési bizonyítványt, melyek tanúsága szerint a január 23-án született csecsemők szülei mindketten francia állampolgárok. Az ügyben indult vizsgálat megállapította, hogy a csecsemők anyjaként feltüntetett francia állampolgárságú asszony egy munkácsi szállodában tartózkodott, amikor a két gyermeket megpróbálták kicsempészni az országból. A feltartóztatott franciák elmondása szerint a két csecsemőt ukrán béranya hozta a világra 30 ezer euróért, akinek személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. Mint bevallották, azért szereztek ukrán keresztlevelet a gyermekeknek, mert a francia törvények tiltják a béranyaságot, így otthon nem szerezhették volna meg számukra a francia állampolgárságot - mondta el Eduard Sztebljuk.

A határőrség az ügyet átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak. A csecsemők további sorsáról a gyámügyi hatóságok döntenek majd, valódi szüleik kilétének megállapítására nyomozás indult. szcs