Emelheti-e a bank a hitelkamatot büntetésből?

2011. január 28., 09:00 , 524. szám

"Autóvásárlási kölcsönt vettem fel. A bankkal kötött hitelszerződésben meg van nevezve az a biztosítótársaság, amelyben biztosítanom kell a kölcsön segítségével megvásárolt gépkocsit, valamint az is ki van kötve, hogy amennyiben nem biztosítom az autót, a banknak jogában áll megemelni a hitelkamatot. Én azonban nem akarok a megjelölt biztosítónál biztosítást kötni, mivel még mindig nem fizettek egy fél évvel ezelőtti közlekedési balesetem után. Időközben a bank levélben tájékoztatott a hitelkamat megemeléséről. Adjon tanácsot, mit tegyek?"

- A bankokról szóló törvény 55. paragrafusa megtiltja a pénzintézeteknek, hogy egyoldalúan megváltoztassák a szerződési feltételeket, például emeljék a hitelkamatot. Az ön esetében a bank ravaszul járt el, mivel a hitelszerződésben rögzítette a kamatemelés lehetőségét. Miután pedig ön beleegyezett a szerződésnek ebbe a kitételébe, a kamatemelés már nem minősül egyoldalúnak, inkább egyfajta büntető szankciónak tekinthető. Ezzel együtt meg lehet kísérelni bírósági úton megsemmisíteni a hitelszerződésnek a kamatemelésre vonatkozó kitételét.

Ugyancsak szabálytalan eljárás a bank részéről, hogy megfosztották önt a szabad biztosítóválasztás lehetőségétől. A pénzintézetnek nem áll jogában feltételül szabni egy bizonyos biztosítótársasággal való szerződéskötést, mert az ellentétes a monopóliumellenes jogszabályok szellemével.

Ezért azt javasolom, első lépésként írjon kérvényt a banknak címezve, amelyben követelje, hogy ne emeljék a hitelkamatát, ugyanakkor engedélyezzék, hogy egy másik társaságnál biztosítsa a személygépkocsiját. Amennyiben a bank nem válaszol, vagy a válasz nem elégíti ki önt, írjon panaszlevelet a Monopóliumellenes Bizottságnak és az Ukrán Nemzeti Banknak (ezek másolatát feltétlenül küldje meg a bankjának is!). A továbbiakban lehetősége van a bírósághoz fordulni az ügyben. Arról se feledkezzék meg, hogy a biztosítótársasággal is írásos formában kell kommunikálnia, hogy minden lépésüknek nyoma maradjon.

hk