Fogamzásgátlás

2010. november 12., 09:00 , 513. szám

Szeretnék szorosabb kapcsolatba kerülni a barátommal, de még nem érzem magam felkészültnek a gyermeknevelésre, ezért érdekelne, milyen fogamzásgátlókkal védekezhetnék a teherbeesés ellen - fordult szerkesztőségünkhöz egy fiatal hölgyolvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

- Vannak mechanikus és hormonális fogamzásgátlók - fejti ki beszélgetőtársam. - Az előbbiek közé tartozik az ún. intrauterin, vagyis méhen belüli eszköz, népies nevén: a spirál, mely megakadályozza a petesejt beágyazódását, ezzel fejti ki fogamzásgátló hatását. Újabban viszont ezeket az eszközöket már különböző spermacid anyagokkal is bevonják, melyek elpusztítják a spermiumokat (ondósejteket), sőt hormonális anyagokat is kiválasztanak, mint a jelenleg legmodernebb, leghatékonyabb Mirena spirál. Amúgy a spirál három évig fejti ki a hatását, a három év elteltével ki kell vétetni, s két-három hónapot kell várni az új eszköz beültetésével. Azoknak a nőknek ajánlhatjuk ezt a módszert, akik már több gyermeket szültek, de csak abban az esetben használják, ha átestek a nőgyógyászati szűrővizsgálaton, és bebizonyosodott, hogy sem gyulladásos, sem daganatos megbetegedésben nem szenvednek. Ezért ajánlatos minden spirálfelhelyezés előtt elvégezni egy nőgyógyászati rutinvizsgálatot.

- Milyen mellékhatásokkal járhat a spirál használata?

- Az eszköz menstruációs zavarokat is előidézhet, s hajlamossá tehet a gyulladásokra, ezért fokozott odafigyelést igényel. A spirál használói évente legalább kétszer jelentkezzenek a szűrővizsgálatra. Emellett pedig korlátozzák a fizikai megterhelést, ne emeljenek nehéz tárgyakat, mert a spirál könnyen kimozdulhat a helyéről.

- Milyen további mechanikus fogamzásgátlókat ismerünk?

- Ezen eszközök közé tartozik még az óvszer, illetve több spermacid. Az utóbbiak olyan vegyi anyagok, melyek elpusztítják az ondósejteket. A mellékhatásokról szólva, előfordulhat, hogy allergiát okozhatnak.

- Mit tudhatunk a hormonális fogamzásgátlókról?

- Ezeket a szereket mintegy negyven éve készítik, s vannak közöttük rendszeresen, illetve alkalmilag szedhető készítmények. Az előbbieket azok használják, akik rendszeres nemi életet élnek. A tabletták mellett már vannak transzdermális (bőrre ragasztható) tapaszok, melyek a bőrön át juttatják a szervezetbe a hatóanyagokat, sőt újabban akadnak olyan kozmetikumok (szemfestékek, ajakrúzsok) is, melyek fogamzásgátlókat is tartalmaznak. A tapaszokkal sok olyan mellékhatást kiküszöbölhetünk, melyek együtt járhatnak a tabletták szedésével. Gondolok itt elsősorban a trombembóliás szövődményekre. Akiknek trombózisuk van, ne szedjenek tablettákat, akik pedig daganatos vagy központi idegrendszeri megbetegedésekben szenvednek, egyáltalán ne használjanak hormonális fogamzásgátlókat. Minden ilyen szer alkalmazása előtt ajánlatos konzultálni a szakorvossal, hogy elkerüljük a nem kívánt hatásokat.

Az alkalmilag szedett fogamzásgátlókat csak a nemi aktus után kell beszedni, s hatásuk különböző ideig tart. Az Eszkapel tabletta például 72 óráig, vagyis három napig fejti ki a hatását, ám havonta legfeljebb 2-szer-3-szor alkalmazzuk, ugyanis elég sok mellékhatása jelentkezhet, mivel nagyon erős dózisban tartalmazza a hatóanyagokat. Így használata előtt konzultálni kell a nőgyógyásszal.

Milyen mellékhatásai lehetnek a hormonális fogamzásgátlóknak? Fentebb már szóltam a trombembóliás szövődményekről, emellett pedig menstruációs zavarok is jelentkezhetnek, daganatok is kialakulhatnak, s ritkábban testsúlygyarapodást is megfigyelhetünk. Háromévi használatuk után egy kis szünetet kell tartani, mielőtt újból alkalmazni kezdenék ezeket a készítményeket. Megjegyezném: a legmodernebb fogamzásgátlóknak gyakorlatilag nincsenek mellékhatásaik, csak drágák, ami gondot okozhat a kisjövedelmű hölgyeknek.

Lajos Mihály