Megjött az őszi Irka!

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

A napokban került ki a nyomdából a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Irka című gyermeklapjának legfrissebb, idei harmadik száma, amely elbúcsúztatja a nyarat, s a nemrég elkezdődött iskolai tanévre és az őszre igyekszik ráhangolni olvasóit.

A ráhangolódást segítik többek között Ferenczes István, László Noémi, Szalai Borbála Weinrauch Katalin, Juhász Ferenc, Csukás István, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Lengyel János és költőtársaik versei, valamint Szendrey Katalin, Fekete István és Szabó Magda történetei.

Kivétel nélkül jelentkeznek a lap hagyományos és közkedvelt rovatai. Lelki Útravalóval - akárcsak máskor - Olasz Tímea szolgál, és folytatódik Pallay Dezső rovata, a Számítógép-suli is, amelyben ezúttal az ECDL-feladatokról olvashatnak az érdeklődők. A Körbenézőből sok érdekeset tudhatunk meg egyebek mellett az állati rekordokról, s arról, hogy ki, mit eszik. Ugyancsak érdekesebbnél érdekesebb olvasnivalókat kínál a Mindenféle, amely bemutatja egyebek mellett Semmelweis Ignácot, elmeséli Erzsébet királyné meggyilkolásának történetét, s megtudhatjuk, miként készíthetünk fűszeres vajat vagy túrót reggelire.

Az olvasóknak ezúttal is sikerült teleírniuk és telerajzolniuk a Postabontás rovatot; olyannyira, hogy mint a szerkesztőktől megtudtuk, hely hiányában sajnos nem is sikerült minden arra érdemes írást és rajzot megjelentetniük. Három érdekes játékkal jelentkezik ezúttal a Nyitva van az aranykapu, a Tündérujjakból megtudhatjuk, hogyan készíthetünk csigát textilből, a legkisebbek pedig az őszi számban is találnak színes ceruzát igénylő kifestőket és szórakoztató meséket. Ebben a lapszámban is számos rejtvénnyel szolgálnak a fejtegetni kedvelőknek.

Végül az Irka olvasói ezúttal is számíthatnak a lap hagyományos őszi "szolgáltatására", az egyedi irkás órarendre, amelyet a lapszám többi illusztrációjához hasonlóan Kulin Ágnes grafikus készített.

szcs