2010. április 16.

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

A mai vasárnapon a római katolikus egyház János evangéliumából a 21,1-19-et olvassa.

Amikor a feltámadt Jézus megjelenik a tanítványoknak Tibériás tavánál. Péter halászni megy, s a többi apostol is vele tart. Egész éjszaka nem fognak semmit. Amikor megvirrad, Jézus megjelenik nekik. Nem ismerik fel, mint ahogy az emmauszi tanítványok sem ismerték fel őt. Jézus felszólítja őket, hogy vessék ki a hálót a bárka jobb oldalán. Ekkor annyi halat fognak, hogy alig bírják visszahúzni a hálót.

Az eredményes halfogás az egész világot átfogó apostoli tevékenységre utal. Az egyház nem emberi erőkben, hanem a feltámadt Krisztusban bízik, aki benne titokzatos módon jelen van. Az egyház munkája ezért nem reménytelen és nem hiábavaló.

Jézus megvendégeli őket, utána Simon Péterhez fordul: "Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" "Igen, Uram - feleli -, tudod, hogy szeretlek." Péter a főpap udvarában háromszor tagadta meg Jézust. Most szeretetének háromszoros megvallásával kell jóvátennie botlását. Ám többről is szó van itt. Jézus megbízza Pétert nyája, egész egyháza vezetésével. Péter minden egyes vallomása után Jézus ezt mondja neki: "Legeltesd bárányaimat, legeltesd juhaimat!" Jézus átadja Péternek a vezető hatalmat, megígéri neki a segítséget, de különleges hűséget és szeretetet is követel tőle.

Pogány István