Gál Kinga Ukrajnáról az EP-ben

2010. február 19., 09:00 , 475. szám

Gál Kinga fideszes képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az Ukrajna helyzetéről szóló vitában felhívta a figyelmet a kisebbségi, így a magyar kisebbségek nyelvhasználati jogainak hiányosságaira.

Gál Kinga magyar néppárti politikus azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy az Ukrajnával való kapcsolataiban következetesen és precízen álljon ki a nemzeti kisebbségek jogaiért. Ezek az elvárások pedig térjenek ki a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való jogára is, amely a nemzeti közösségek fennmaradásának egyik legalapvetőbb feltétele.

"Az Európai Uniónak igenis van lehetősége - és ezt az egyes új tagállamok esete is jól bizonyítja -, hogy befolyásolja a társult országok nemzeti kisebbségeire vonatkozó szabályozásait, és ezáltal harmadik országokban is erősítse az Unió alapvető értékeit" - fogalmazott a fideszes képviselő.

Gál Kinga még múlt év novemberében intézett írásbeli kérdést a Bizottsághoz az ukrán oktatási rendszerrel kapcsolatban, amely hátrányosan érintette a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát. A képviselő kérdésére most érkezett válasz a Bizottságtól. A válasz kiemeli, az Európai Bizottság gondoskodni fog arról, hogy az Ukrajnával jövőben kötendő társulási megállapodás a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását erősítő rendelkezéseket is tartalmazzon. (Kárpátalja/MTI)