Keserves takarékossági intézkedések?

A hatalom csúcsain

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

A Legfelsőbb Tanács felére csökkentette az ország vezetőinek bérezését. Sajtóértesülések szerint ezzel az intézkedéssel mintegy 60 millió hrivnyát takarítanak meg a hatóságok.

A legnagyobb megtakarítást a költségvetés számára a parlamenti képviselők jelenthetik. A Gyelo című kijevi napilap értesülése szerint az idei esztendő hátralévő 10 hónapja alatt fizetésüknek havi 17,4 ezer hrivnyáról 8,7 ezer hrivnyára való csökkentése majd 40 millió hrivnya megtakarítást eredményez.

Lényegesen kisebb haszonnal jár a bérek megkurtítása a miniszteri kabintben. A jelenleg mintegy 17 ezer hrivnyát kitevő miniszteri fizetések csökkentése mindössze 2-3 millió hrivnya megtakarítást hoz majd. Lényegesen hatásosabb lesz az intézkedés a miniszterek helyetteseinek esetében, amennyiben nagy számuk miatt ettől az intézkedéstől 8-9 millió hrivnyányi kiadáscsökkenést remélnek. Általában ugyanis mind a 20 miniszternek legalább 5-6 helyettese van, Jurij Melynyiknek, az agráripari komplexum irányítójának pedig mindjárt 10!

A takarékossági intézkedés az államfői titkárság és az állami ügyintézési főhivatal vezetőinek körében érzékelhető lesz. További, összesen mintegy 500-700 ezer hrivnyával csökken a fizetése Raisza Bogatirjevának, a Nemzetbiztonsági Tanács titkárának és nyolc helyettesének. Még körülbelül nyolc milliónyi megtakarítást jelent a megyék kormányzóinak és helyetteseiknek a fizetéscsökkentése.

Felére csökkent az államfő, a miniszterelnök, s a többi első osztályba rangsorolt állami hivatalnok bére is.

Mindezek a megtakarítások ugyanakkor eltörpülni látszanak az állami hivatalnokok szociális juttatásainak és kedvezményeinek költségei mellett. Minap éppen Ivan Kirilenko, a BJUT parlamenti frakciójának vezetője közölte, hogy csupán a honatyák ingyenes repülőútjainak és telefonhívásinak a megszüntetésével 180 millió hrivnyát lehet megtakarítni.

A Gyelo értesülései szerint majd negyven milliót költenek évente az állam legfelsőbb vezetőinek kiutalandó állami nyaralók építésére, fenntartására és kiszolgálására. A parlamenti képviselők üdültetésére a költségvetés a legutóbbi időkig évi 16 millió hrivnyát irányzott elő. De a képviselők még a krízis hatására sem szánták rá magukat e kedvezmény eltörlésére, hanem csupán felére csökkentették annak összegét.

szcs