XVI. századi tárgyak - XXI. századi tervek

Bővült a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

A közelmúltban jelentős fejlesztésekre, bővítésekre került sor a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek Beregszász búcsúi városrészében található levéltárában és múzeumában. Az intézményben kalauzolva Kész Géza igazgató számolt be a változásokról.

- A Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala nemzeti jelentőségű intézményként tart számon bennünket, az általuk folyósított támogatásokból nyílt lehetőség a bővítésekre, melyeket a szükségszerűség is motivált. Korábban mindössze egy teremben volt tárlatunk, ahol vegyesen állítottuk ki a gyülekezetek által behozott kegytárgyakat, terítőket, templomokról készült képeket. Most két új kiállítótermet sikerült megnyitnunk. Az egyikben kizárólag úrasztali terítők kapnak helyet. A legkülönbözőbb mintájú, anyagú és készítési módú terítők láthatók itt, a legrégibb a XVII. sz. végén készült Beregsomban. A többség a KRE egyházközségeiből, gyülekezeteiből került ide, de pl. egy Kárpátaljáról Magyarországra elszármazott, Szöllősy Tibor nevű amatőr helytörténész a bolhapiacon vásárolt meg két igen értékes úrasztali terítőt, amit nagylelkűen felajánlott számunkra. A másik újonnan megtekinthető termünk egy folyosóból lett kialakítva, ebben régi jegyzőkönyvek, iratok, fényképek és kegytárgyak tekinthetők meg.

- A kiállítás mellett természetesen igyekszünk tudományos kutatást is végezni, hiszen ahány település, gyülekezet, annyi érdekesség kerülhet elő. Úrasztali terítők tekintetében Prófusz Marianna néprajzkutató, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára végzett kutatómunkát. A nálunk őrzött ónedények és más úrasztali felszerelési tárgyak ismertetéséhez a P. Szalay Emőke művészettörténész, ónedényszakértő (Debreceni Ref. Teológiai Akadémia tanára) és társai által készített tanulmányok nyújtottak segítséget. Minden üvegvitrin mellé az ő kutatási eredményeiket felhasználva képekkel illusztrált részletes leírásokat helyeztünk. Ugyanitt van kiállítva az a 19. századi, Jézus élete c. könyv, melyet közelmúltbeli látogatása során Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzuljának közvetítésével Ruszlan Bilovar beregszászi járási főügyész adományozott a múzeumnak.

- Helyhiány miatt igyekszünk minden kis zugot kihasználni, alkalmazkodva az egykor kastélyként funkcionáló épület belső terének kialakításához. Így pl. egy egykori boltíves - mára már elfalazott - átjáró elé a mélyedéshez igazított vitrint állítottunk. Ez egyébként része annak a folyosón létesített kiállítási részlegnek, ahol többségében középkori templomokról készült, tudományos leírással ellátott nagyfelbontású képek láthatók.

- A földszinten az érdeklődők megtekinthetik a KRE püspöki hivatalában a múlt év végén felavatott, az elhurcolt és lágerekben elpusztult lelkészek emlékére állított gránitemlékmű cseresznyefából faragott vázlatszobrát.

Az igazgató örömmel újságolta, hogy a folyó tanévben 11 főiskolai hallgató a KRE levéltárának forrásait felhasználva írja évfolyammunkáját, szakdolgozatát, egy főiskolai tanár is kutat itt. Elmondható tehát, hogy az intézményben most már folyamatos a kutatómunka, melyen Hájas István, intézményünk levéltárosa biztosítja a hátteret.

A további tervek kapcsán Kész Géza elmondta: szeretnének kiadni egy fényképes prospektust a kiállított tárgyakról, illetve egy forrástöredékekkel és szemelvényekkel kiegészített gyűjteményt a gyülekezetek iratairól. Az egyik legfőbb cél - bár ez évekbe telhet - egy olyan munka kiadása, mely felöleli a Kárpátaljai Református Egyház történetét.

F. Zs.