Pinzenik halkan tette be az ajtót

Benyújtotta lemondását az ukrán pénzügyminiszter

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

Benyújtotta lemondását az ukrán pénzügyminiszter a parlamentnek múlt csütörtökön. Senki sem marasztalta, viszont sokan megjegyezték, hogy távozása is a gazdasági helyzet súlyosságát jelzi.

A világméretű gazdasági válság közepette bejelentett döntést Viktor Pinzenik azzal indokolta, hogy "a politika túsza", a Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő közötti konfliktusra célozva.

A Timosenko vezette párthoz (BJUT) tartozó politikus hozzátette: pénzügyminiszterként nem tudta elfogadni, hogy lemondjon a "szakmai megközelítésről", így a kiegyensúlyozott költségvetésről és a minimális deficitről, valamint az eladósodás korlátozásáról. "Ilyen feltételek mellett nincs értelme, hogy pénzügyminiszter maradjak" - hangsúlyozta Pinzenik.

A politikus 1992 óta különböző ukrán kormányokban gazdasági miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is volt, mutatnak rá elemzők, ami egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy szakértelme felette áll a politikai csatározásoknak. Ha tehát most a távozás mellett döntött, az a gazdasági helyzet súlyosságára vall. Viktor Pinzeniket egyébként január vége óta kórházban kezelik, azóta, hogy a sajtó megszellőztetett egy neki tulajdonított levelet, melyben a politikus meglehetősen gyászos képet fest az ország gazdasági helyzetéről.

Megfigyelők azt sem tartják véletlennek, hogy az elimert pénzügyi szakember távozása ennyire csendben, botrányoktól mentesen történt meg. Mint rámutatnak, Pinzenik nyilván azoknak a párton belüli szövetségeseinek a pozícióit igyekezett megóvni, akik távozása után is hivatalban maradtak a kormányban és a minisztériumokban.

Timosenko megkísérelte kisebbíteni a lemondás hatását. "Vannak tisztségviselők, akik nem tudnak szélsőséges körülmények között dolgozni, és megfelelőképpen reagálni a pénzügyi válságra" - mondta a kormányfő újságírók előtt. "A leggyengébbek távoznak állásukból" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "rövidesen" megnevezik az új minisztert.

Viktor Juscsenko elnök a kormányt bírálta az "irreális" költségvetés miatt.

Ukrajna a napokban beismerte, hogy nem hívhatja le a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének második részletét, mert nem tett eleget annak a vállalásának, hogy csökkenti a költségvetési hiányt. A kormány 14 országhoz folyamodott kölcsönért, köztük Oroszországhoz is, de eddig senki sem jelezte, hogy kész folyósítani a kért összeget. (Kárpátalja/MTI/korrespondent.net)