Harc a többmázsás súlyokkal

Kárpátaljai erőemelő világbajnok

2008. november 7., 09:00 , 408. szám
Szerhij Oleolenko (középen)

Az erőemelés világbajnoka lett a 140 kilogrammos súlycsoportban az ungvári Szerhij Oleolenko, aki 2007-ben Kárpátalja legerősebb emberének bizonyult, miután megnyerte a nem hivatalos kárpátaljai bajnokságnak is számító Kárpáti Medve kupát. A WUAP erőemelő világszervezet által a németországi Lauchhammerben megrendezett világbajnokságon kilenc súlycsoportban több mint száz versenyző indult a megmérettetésen.

A 140 kilogrammos súlycsoportban hat versenyző indult, a győzelemért Oleolenko és két magyar versenyző, Németh Róbert és Kránitz Gábor, valamint a szerbiai Mihajlovics Miklós vívtak nagy csatát. A három versenyszám során három lehetőségük volt a versenyzőknek, hogy javítsanak az eredményeiken. Először vállra helyezett súllyal kellett guggolásból felállniuk. Ebben Szerhij 400 kilogrammos eredményt ért el. A versenyszámot azonban Kránitz Gábor nyerte, akinek 402,5 kilogrammal sikerült felállnia. Fekvenyomásban holtversenyben végzett az élen Oleolenko és Kránitz - egyaránt 240 kilogrammnyi súlyt emeltek a fejük fölé. A harmadik versenyszámban hatalmas súlyokat kellett csípőmagasságba emelniük a versenyzőknek. Itt egyértelműen a kárpátaljai versenyző dominált - már az első próbálkozásra a súlycsoportban világrekordot jelentő 352,5 kilogrammnyi súlyt emelt fel, miközben vetélytársai "csak" 240-260 kilóval birkóztak meg. Egyedül Kránitz próbálkozott meg a 360 kilogrammal, ám kísérlete sikertelen volt, csakúgy, mint további két próbálkozása 362,5 és 365 kilogrammos súllyal. A folytatásban Szerhij még egy világcsúcsot állított be - 367,5 kilogrammnyi súlyt sikerült csípőmagasságba emelnie. Mivel Kránitznak ebben a versenyszámban nem volt értékelhető eredménye, így a súlycsoport bajnoka Oleolenko lett 1007,5 kilogrammos összteljesítménnyel. A második helyen Németh Róbert végzett 900 kilogrammal, a harmadikon Mihajlovics Miklós, akinek összteljesítménye 800 kilogramm.

A boldog világbajnok örömmel újságolta el lapunknak a jó hírt: "Ez életem legnagyobb eredménye, mindig is arról álmodtam, hogy egyszer a súlycsoportomban a világ legerősebb erőemelője legyek, és most az álom valósággá vált. A jövőben mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy egyszer Kárpátalján is hasonló nagy világversenyt szervezzünk, annál is inkább, mert az erőemelés népszerű vidékünkön."

A bajnok pihenéssel fogja tölteni az évből hátralevő két hónapot, majd az ünnepeket követően újból nekilát az intenzív edzésekhez (heti háromszor kétórányi súlymozgatás, izomfejlesztés a konditeremben), hiszen a jövő évi világbajnokságon szeretné megvédeni bajnoki címét, és az EB-n is ez lesz a célja. Az erőemelésen kívül Szerhij Oleolenko előszeretettel vesz részt erősember-viadalokon, így jövőre is indulni kíván néhány ilyen tornán, a fő hangsúlyt azonban az erőemelésre helyezi.

Baráth József