Városnap Ungváron

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Megyeszékhelyünkön az elmúlt hét végén méltatták a város napját. Ungvár fennállásának 1115. évfordulója alkalmából számos színes látványosság, szórakozási lehetőség várt a helybeliekre és a vendégekre, emellett a kellemest összeköthették a hasznossal – bevásárolhattak a hagyományos őszi vásáron.

A rendezvénysorozat október 1-jén vette kezdetét a bábszínházak Interljaljka-2008 fesztiváljának megnyitóünnepségével. A vasárnap véget ért seregszemlén tíz ország tizenöt bábszínháza vett részt. Péntek este nyílt meg a nemzetközi orgonazenei fesztivál és első ízben rendezték meg a cukrászok versenyét, melyen a gyerekek bírálták el, ki készítette a legfinomabb édességet.

A hagyományos vásárban bő volt a választék különböző zöldségekből, gyümölcsökből. Érdekesség, hogy sok árus a hágókon túlról érkezett. Az árak valamelyest alacsonyabbak voltak az ungvári piacokon tapasztaltakénál.

Két napig gyönyörködhettek a járókelők a Petőfi téren a helyi autószalonok által kiállított és forgalmazott személygépkocsikban, melyek között félmillió hrivnyát érő amerikai autócsoda is akadt, de haszongépjárműveket és traktorokat is kiállítottak. A Petőfi téren az Ungvári Kovácsegylet tagjai készítettek szebbnél szebb tárgyakat.

Szombaton és vasárnap a különböző sportversenyek, bemutatók özöne várt az ungváriakra, sőt, ezeken bárki el is indulhatott. Valódi látványosságnak számított a TATU-BIKE kerékpáros klub által a városháza előtti téren szervezett bemutató, melynek során ungvári, csapi, lembergi és ivano-frankivszki extrém kerékpárosok hajtottak végre hajmeresztő mutatványokat. A Színház téren a harcművészet ifjú művelői mutatták be tudásukat és erejüket: puszta kézzel törtek szét két-három, sőt akár öt egymásra rakott téglát is.

A könnyűzene kedvelőire is gazdag program várt, hiszen többek között felléptek az Avrora és a Druha rika együttesek. Különleges színfoltja volt az eseménysorozatnak az Ungvár egyesült államokbeli testvérvárosából, Corvalisból érkezett Makarimba együttes vasárnap délutáni koncertje. Az ütős hangszereken játszó zenészek a borongós, esős időben is jókedvre derítették a nézőket, akik közül többen táncra is perdültek.

A többnapos program vasárnap este tűzijátékkal ért véget.

Baráth József