Petőfire emlékeztek Badalóban

2008. január 4., 09:00 , 364. szám

Mint hosszú évtizedek óta mindig, úgy idén is méltóképpen emlékeztek Petőfi Sándor születésének emléknapjára Badalóban. A Tisza-parti település református templomának külső falán 1938 óta hirdeti emléktábla, hogy a lánglelkű költő 1847. július 17-én - útban Erdélybe menyasszonyához, Szendrey Júliához - e szent falak tövében tartott pihenőt.

Baráth Imre lelkész ünnepi istentiszteletében megemlékezvén erről az eseményről, arra biztatott mindenkit, hogy a felnövekvő nemzedékben is tudatosítsák ezt az áldásos örökséget.

A templomkertben elsőként Balogh Zoltán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, a beregszászi járási tanács tagja köszöntötte az emléktábla köré gyülekezőket. A Himnusz eléneklését követően Nagy András polgármester beszélt arról, hogy a lánglelkű magyar szabadságharcos, Petőfi Sándor nevét örökre szívébe véste a község, hiszen itt található a Kárpátalján fellelhető négy Petőfi-emléktábla egyike.

Dr. Jakab Lajos, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának tagja így kezdte beszédét: - Sokan vagyunk, de nem lehetünk elegen! Egy ilyen jeles alkalmon nem lehetünk elegen, hiszen Badaló népe az új esztendő beköszönte mellett egy olyan személy, Petőfi Sándor születésének emléknapját is méltatja - az idén a 185.-et - aki nemcsak költeményei, de történelmi szerepvállalása révén is az egyetemes magyarság egyik legfényesebben fénylő csillaga".

A nagy költő rövid, de annál tartalmasabb életútja legfontosabb állomásainak felsorolása mellett a szónok arra is biztatta a helyieket, hogy a jövőben ne csak ilyenkor, január elsején, de az emléktábla felavatásának évfordulóján - aminek az idén lesz éppen 70 éve - is emlékezzenek erre a történelmi momentumra.

Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a KMKSZ járási frakciójának vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy erkölcsi és morális válságban van a magyar nemzet, és ma sajnos nincsenek Petőfik. ,,Forradalomra, lelki forradalomra van szükség annak érdekében, hogy a XXI. század hét szűk esztendejét végre hét bő kövesse."

A szónokokat követően Jakab Anikó, a Beregszászi Magyar Gimnázium negyedéves tanulója szavalta el A magyar nép című Petőfi-verset, majd a Szózat eléneklése után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emléktábla falán.

(tamási)