Demszky Gábor Kárpátalján

Találkozó a KMKSZ-székházban

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere Viktor Juscsenko ukrán elnök meghívására látogatott Ukrajnába. Háromnapos tájékozódó látogatást tett Kárpátalján, ahol tárgyalásokat folytatott a KMKSZ és az UMDSZ vezetőivel, valamint Oleg Havasival és Mihajlo Kicskovszkijjal, a megyei állami adminisztráció, illetve a megyei tanács elnökével.

Demszky Gábor Kijevben találkozott Viktor Juscsenko elnökkel, valamint Kijev polgármesterével, Leonyid Csernoveckijjel, aki megköszönte a magyar főpolgármesternek, hogy Budapesten felavatták a nagy ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobrát, és javasolta, hogy Kijevben Petőfi Sándornak állítsanak emlékművet.

A Viktor Juscsenkóval folytatott tárgyaláson szóba került, hogy a kárpátaljai magyaroknak az ukrán nyelv ismeretének hiánya jelent problémát, így a magyar anyanyelvű fiatalok hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon, illetve Kárpátaljától távolibb oktatási intézményekben.

Az ukrán elnök megígérte, hogy a törvényhozás bevonásával és megfelelő közigazgatási intézkedésekkel segítik ennek a hátránynak a leküzdését.

dózsa