Drágulhat a cukor

2007. november 9., 09:00 , 356. szám

Az év végéig emelkedhet a cukor fogyasztói ára - így szól legalábbis az Ukrcukor, a Cukorgyártók Nemzeti Egyesületének előrejelzése.

A cukor önköltségi ára 3,1 ezer hrivnya tonnánként, s az árnak el kell érnie az önköltség szintjét - szögezte le Nyikolaj Jarcsuk, az egyesület vezetőségének elnöke. Hozzátette: jelenleg a gyárak kénytelenek tonnánkénti 2,6-2,7 ezer hrivnyáért értékesíteni az édesítőszert, hogy fedezhessék folyó kiadásaikat. Közrejátszik a jelenlegi helyzetben, hogy a cukor mintegy 70 százalékát bérben termelik.

Ami az áremelés időpontját illeti, Jarcsuk szerint az első erre utaló jelek már jelentkeztek, s várhatóan még újév előtt megkezdődik a drágulás. A folyamat ugyanakkor a szakember szerint nem okoz majd különösebb felvásárlási lázat, miután az idén kellő mennyiségű cukrot állítottak elő a belső igények kielégítésére, s jobbára a lakosság is megfelelő készleteket halmozhatott fel.

Az Ukrcukor előrejelzése szerint ebben az évben 1,7-1,8 millió tonna cukrot állítanak elő az idei cukorrépatermésből. Tavaly túltermelés következett be, ami a cukor árának eséséhez vezetett. A szakértők éves szinten mintegy 2,2-2,4 millió tonnára becsülik az ukrajnai cukorfogyasztást. (Kárpátalja/korrespondent.net)