Rossz a helyi hústermékek minősége

2007. november 2., 09:00 , 355. szám

Siralmasak a húsfeldolgozó üzemek ellenőrzésének eredményei - állítják a szakemberek. A húsipari termékekben a megengedettnél több a nedvesség és a só.

Jelenleg 26 legális húsfeldolgozó üzem működik Kárpátalján. Az év első 9 hónapja során a Zakarpattya-sztandartmetrologija, a kárpátaljai szabványügyi és metrológiai állami vállalat a megye tíz járásában működő 12 üzemben ellenőrizte a szabványok és normák betartását. Az ellenőrzés eredményeként 11 üzemben derült fény szabálysértésekre. A megvizsgált 28 készítményből 15 tétel külalaki, fizikai-vegyi és mikrobiológiai mutatók tekintetében nem felelt meg a szabványoknak.

A Zakarpattya-sztandartmetrologija szakemberei 3 árutétel értékesítését megtiltották, tíz vállalatot 3120 hrivnyára büntettek a szabványoknak nem megfelelő termék értékesítéséért, 11 tisztviselőnek pedig adminisztratív felelősségre vonás lett a sorsa.

A rossz minőségű termékek előállítása, a minőségi ellenőrzés hiánya a vállalatoknál gyakran azzal magyarázható, hogy nem rendelkeznek saját laborral, illetve nem működnek együtt a minősített laboratóriumokkal - írja beszámolójában Viktorija Suszta, a Zakarpattya-sztandartmetrologija igazgatóhelyettese. (Kárpátalja/mukachevo.net)