Munkács vára szavazatokra vár

Ukrajna 7 csodája

2007. augusztus 17., 10:00 , 344. szám

Felkarolva a világon oly népszerű össznépi szavazások divatját, Ukrajnában is elhatározták, hogy megválasztják az ország hét csodáját. A versenyt meghirdető Ukrajna 7 Csodája Össznemzeti Tanács Munkács várát is jelölte a címre pályázó 21 objektum közé.

A jelölteket egy szakértői bizottság választotta ki a történelmi, kulturális és természeti emlékhelyek-csodák sokasága közül, melyekre az interneten is lehet szavazni, s amelyekre ily módon mostanáig már több mint 60 ezren adták le voksukat.

"Nagyon örülünk a szavazásnak, s annak, hogy abban Zrínyi Ilona vára is részt vesz, mert mindig is büszkék voltunk a várunkra - mondta el lapunknak Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke. - Számunkra amúgy is sokat jelent ez az erődítmény, hiszen minden köve a magyar történelemről mesél, s ma már ott áll Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc szobra is. Azt reméljük, hogy e kezdeményezés által még többen megismerhetik országszerte e remek műemléket. Kevés vár maradt fenn Ukrajna területén olyan jó állapotban, mint a munkácsi, ennek ellenére itt is nagyon sok tennivalója akadna még a restaurátoroknak. Úgy hisszük, hogy a nagyobb ismertség révén több anyagi eszköz juthat a felújításra, hiszen már ma is rengeteg turista kíváncsi e történelmi emlékhelyre."

Jelenleg több mint 21 ezer vokssal a Hortica nemzeti park vezet a szavazásban, a munkácsi vár pedig pillanatnyilag a tizenötödik 7737 szavazattal, de helyzete még távolról sem reménytelen. Szavazni a www.7chudes.in.ua honlapon lehet augusztus 20-ig.

szcs