Elhárult a válság Kijevben

2007. június 1., 10:00 , 333. szám

Megegyezés született Viktor Juscsenko ukrán elnök vasárnap hajnali bejelentése szerint közte és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában. Ezzel elhárult a közvetlen veszélye annak, hogy a politikai erők küzdelmébe bevonják a fegyveres belügyi alakulatokat is.

A maratoni megbeszélésen részt vett Olekszandr Moroz parlamenti elnök, Julija Timosenko volt kormányfő és más parlamenti képviselők is.

"Véget ért a politikai válság Ukrajnában. Kompromisszumos megoldást találtunk" - mondta az elnök újságírók előtt Janukoviccsal az oldalán. Az államfő már júniusban szerette volna megtartani a választásokat, a miniszterelnök pedig eredetileg októberi vagy novemberi időponthoz ragaszkodott.

A felek abban is megállapodtak, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.

Korábban a főügyész elmozdítása kapcsán összetűzésbe kerültek a Juscsenkóhoz hű belügyi erők tagjai és a Janukovics szövetségese, Vaszil Cusko belügyminiszter alá tartozó különleges egységek emberei az ügyészség épületénél. Szombaton az elnökhöz hű és a belügyminiszter rendelkezéseit figyelmen kívül hagyó parancsnokok vidékről Kijevbe irányítottak több ezer ukrán belügyi katonát, de az alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket a kormányfőhöz hű rendőri erők. A belügyi alakulatok később visszatértek kaszárnyáikba - közölte a belügyminiszter.

A Juscsenko elnök április eleji rendeletével feloszlatott parlament a napokban rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a választások megtartásához szükséges jogszabályokat - közölték Kijevben.

Az Európa Tanács (ET) üdvözölte a kijevi megállapodást. Az ukrán politikai erők külön büszkék lehetnek arra, hogy nemzetközi szervezetek és külföldi kormányok közbenjárása nélkül érték el a kompromisszumot - állt Terry Davis ET-főtitkár közleményében. A politikus egyben rámutatott, hogy hangsúlyt kell fektetni a választás megfelelő előkészítésére, a voksolás alatt pedig a páneurópai szervezet irányelveinek a betartására. (MTI/Kárpátalja)