Baj van a liftekkel

2007. április 13., 10:00 , 326. szám

Egy sor hiányosságot mutatott ki a liftek üzemeltetésének biztonsága terén az állami bányászati és ipari felügyelet regionális szakbizottsága.

A bizottság a 69 felvonót üzemeltető Zakarpatlift vállalat munkájában egy sor, a liftek üzemeltetésével, a munkavédelemmel, a közegészségügyi és a tűzvédelmi előírásokkal kapcsolatos hiányosságot tárt fel. A testület emlékeztetett, hogy az eszmeileg elavult, lepusztult berendezések az átlagosnál is balesetveszélyesebbek. A bizottság ebből a megfontolásból a 16 megvizsgált lift közül 8 olyan szerkezet használatát megtiltotta, melyek több mint 25 éve üzemelnek.

A megyében ma 796 lift működik, melyek közül 198 már túl van az előzetesen tervezett üzemeltetési idején. A liftek modernizácóját, karbantartását és cseréjét célzó regionális programra több mint 1 millió hrivnyát irányoztak elő a költségvetésben erre az esztendőre, az első negyedévben azonban egyetlen fillért sem folyósítottak ebből az összegből - közölte Vira Turjanica, az állami bányászati és ipari felügyelet megyei sajtószolgálatának vezetője. (Kárpátalja/ua-reporter.com)