Viktor Baloga Medvedcsuk egykori székében

Juscsenko titkárságának új vezetője van

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Viktor Juscsenko államfő szeptember 15-i rendeletével az elnöki titkárság vezetőjévé nevezte ki Viktor Balogát. Sajtótájékoztatóján Baloga kifejtette: ahhoz, hogy Ukrajna elnökének jogosítványai teljes mértékben érvényesüljenek, át kell világítani az elnöki hatalomgyakorlás egész rendszerét.

Baloga hozzátette: ebben a helyzetben új jelentést nyer az államfő alkotmányos joga a törvényalkotási kezdeményezésre. A titkárság újdonsült vezetője azt is hangsúlyozta, hogy az ország külpolitikai irányvonala változatlan, s az alkotmány értelmében annak alakítása továbbra is kizárólag az államfő előjoga marad.

Viktor Baloga jelezte többek között, hogy szándékában áll átcsábítani új munkahelyére számos régi kollégáját, többek között Jurij Jehanurov nemrég lemondott kormányából is. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy várhatóan kiket neveznek ki helyetteseivé, Baloga úgy nyilatkozott, hogy ezen a téren nem tervez változásokat, az államfő sajtónyilatkozataiból viszont úgy tűnik, hogy már a napokban a titkárság működésének tökéletesítésével indokolt további személyi változásokra lehet számítani.

Viktor Baloga 1963-ban született Kárpátalján. 1984-ben szerzett diplomát a Lembergi Kereskedelmi-Gazdasági Főiskolán. Eddigi pályafutása során kétszer töltötte be Kárpátalja kormányzójának tisztét, s ugyancsak kétszer választották meg Munkács polgármesterévé. 2002-től parlamenti képviselő, 2005. szeptember 27-től mostani kinevezéséig a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette. A Mi Ukrajnánk Népi Szövetség Tanácsának tagja. (Kárpátalja/korrespondent.net)